Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Islamska zajednica: Priprema za linč muslimana u Sloveniji

Islamska zajednica: Priprema za linč muslimana u Sloveniji

Slovenski opozicioni zastupnik izjavio je danas da je džamija koja se gradi u Ljubljani potencijalni sigurnosni rizik s obzirom da se finansira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira “radikalna struja islama”, na šta je oštro reagirala Islamska zajednica Slovenije, ocijenivši da se radi o “fantazijama” uperenim protiv slovenskih muslimana, javlja FENA.

Branko Grims, zastupnik Slovenske demokratske stranke, kaže da iako džamiju finansira više zemalja, glavni je donator Katar, a posrednik katarska medresa, kojom, kako tvrdi, dominira vehabijsko učenje islama.

Grims, koji vodi parlamentarni Odbor za kontrolu sigurnosnih službi, kaže da to nosi i sigurnosne rizike s obzirom na trenutnu diplomatsku blokadu Katara u Zaljevu.

“Blokada Katara zbog optužbi da podržava i finansira terorizam ima posljedice i na NATO, pa i na Sloveniju”, kazao je.

Grims je pripadnik desnog krila stranke bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše, koja je u doba izbjegličke krize 2015. tvrdila da su migranti druge vjere prijetnja za Evropu i predlagala da se na granici s Hrvatskom postavi bodljikava žica, što je premijer Miro Cerar pod pritiskom i učinio.

‘Plan za rušenje džamije’

Njegovim izjavama ogorčena je Islamska zajednica Slovenije, ocijenivši ih pokušajem klevetanja tamošnjih umjerenih muslimana, većinom porijeklom iz Srbije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

“Izjave razumijemo kao pripremu planova za rušenje džamije i za linč muslimana u Sloveniji”, saopćio je generalni sekretar Islamske zajednice Nevzet Porić.

Tvrdnje o mogućoj infiltraciji stranih ideja ili pojedinaca u budući islamski vjerski centar s džamijom nazvao je “fantazijom, podmetanjem i zloupotrebom krize u međunarodnim odnosima, radi stvaranja stigme nad muslimanima u Sloveniji”.

“Molimo da zaustavite stvaranje negativne slike o džamiji i muslimanima s pozicije političke i državne moći”, apelirao je Porić.

Dodao je da u njegovu vjersku zajednicu ne treba bez razloga upirati prstom zbog “nacionalističkih ili dnevno-političkih interesa pojedinaca”.

Prva džamija u Ljubljani trebala bi biti otvorena iduće godine.

U Sloveniji živi približno 50.000 muslimana.

Al Jazeera

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top