U FokusuVijesti iz zemlje

Islamic Relief: Plastenici i biznis-edukacija za korisnike  u Bosni i Hercegovini

Kako mudra izreka kaže, kada čovjeku pomogneš jednokratno, ta mu pomoć koristi na nekoliko dana, ali kada čovjeka naučiš nekoj vještini, on kroz čitav život može koristiti tu vještinu, zaraditi za sebe i svoju porodicu, obučiti svoje najbliže istoj vještini i uz naporan rad i trud, osnovati svoj mali uspješni tim. 

“Daruj čovjeku ribu, nahranio si ga za jedan dan. Nauči ga da peca, nahranio si ga za čitav život.”

“Plastenici i biznis-edukacija za korisnike u Bosni i Hercegovini” 

Organizacija Islamic Relief želi svojim korisnicima pružiti pomoć na duži vremenski period i zbog toga se odlučila na održive projekte pomoći u vidu doniranja plastenika i sušara za voće, kako bi naši korisnici mogli sami da zarade za svoje potrebe i uz Božiju pomoć ne budu više od onih kojima je pomoć potrebna.

Islamic Relief nastoji doći do najpotrebnijih za pomoć u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. Jedan od primjera podrške je pomoć povratnicima u Stocu.  Porodice se ovdje susreću sa velikim izazovima za opstanak i ostanak na prelijepim krajevima hercegovačkim. Prilike za zaposlenje su iznimno rijetke u ovim krajevima i većina porodica se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Plastenička proizvodnja im je dala posebnu nadu u održivi razvoj. Proizvodnja na otvorenom koja je do sada bila najzastupljeniji vid poljoprivrede nosi sa sobom ogromne rizike od vremenskih nepogoda. Takođe i mali broj cikljusa u proizvodnji.

U razgovoru sa vrijednim poljoprivrednicima uvidjeli smo da oni imaju ispred sebe jasne ciljeve koje žele ostvariti u pogledu plasteničke proizvodnje.

Sama činjenica da u plastenicima imaju mogućnost tri sjetve godišnje zvuči impozantno. Plastenik omogućava da se njihovi prihodi utrostruče.

Rad u plastenicima traje tokom cijele godine tj. 12 mjesci. Do sada su u vrijeme zimskih mjeseci uglavnom odmarali i trošili od skromne ljetine.

“Ivanković Adis iz sela Poprati, opština Stolac: “Povratnik sam od 1997. godine. Živim sa suprugom i sinom. Poljoprivredom se bavim od povratka u Stolac. Trenutno se uglavnom radi o plasteničkoj proizvodnji. Posjedujem 4 plastenika koje sam nabavio kreditnim sredstvima. Jedina pomoć do sada je bila donacija plastenika od Islamic Relief-a.

Zadovoljni smo plastenikom i veliko hvala vama koji ste omogućili da dobijemo ovu pomoć. I ovdje u Stocu i u cijeloj BiH. Ovo je zaista prava pomoć. Ovakva pomoć mi je potrebna, kao i svima koji se bave poljoprivredom. Ovdje se ljudi bave isključivo poljoprivredom.

Ova zemlja je specifična po tome što ima kamenje u sebi. Ima izuzetno dobra svojstva jer zimi kamen grije, a ljeti hladi. U njemu usjevi sazrijevaju i do 20 dana ranije nego na drugim vrstama tla.

Uzgajamo uglavnom 3 povrtne kulture  godišnje, a ponekad i 4.”

Islamic Relief BiH trenutno realizuje projekat “Greenhouses and business education for people in Bosnia and Herzegovina”, to jeste “Plastenici i biznis-edukacija za osobe u Bosni i Hercegovini” za period 2021-2022. Ovim projektom planirano je da se za 130 porodica obezbijede plastenici od po 150 m2, kao i edukacija o plasteničkoj proizvodnji i mogućnostima i prilikama za sušenje voća i ljekovitog bilja. Također, Islamic Relief će uručiti donaciju od 30 sušara za voće, povrće i ljekovito bilje.

Svih 160 korisnika ovog projekta će dobiti adekvatnu edukaciju od strane izuzetno stručnih osoba sa dugogodišnjim iskustvom u edukaciji i obrazovanju.

Ovakvi projekti ne bi bili mogući bez naših partnerskih ureda širom svijeta, a konkretnu podršku ovom projektu dali su  Islamic Relief Holandija i Islamic Relief USA.

Islamic Relief kontinuirano nastoji obezbijediti sredstva za ovaj i slične projekte i poziva sve one koji su zainteresovani da podrže naš rad, da nas kontaktiraju ili posjete na adresi: Jukićeva 75, Sarajevo 71000.  

“Doniraj malo pomozi mnogo”

akos.ba

 

Povezani članci

Back to top button