U FokusuVijesti iz zemlje

Islamic Relief, Medžlis Stolac i Udruženje Stočana Bregava na usluzi građanima treće dobi

”… i dobro činite – Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.” (El-Bekare, 196) 

Stolac –  sjajni biser s juga naše domovine grad je s najviše nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Početkom Agresije na Bosnu i Hercegovinu Stolac i njegovo stanovništvo trpe ogromna razaranja od jedinica JNA i VRS, a potom jedinice HVO progone Bošnjake sa svojih vjekovnih ognjišta. Mnogi prolaze kroz teške torture u koncentracionim logorima.

Ipak, nakon završetka rata, Bošnjaci se vraćaju u svoj rodni grad u velikom broju, tako da Stolac spada i red rijetkih mjesta sa visokom stopom povrataka Bošnjaka. Do danas Bošnjaci povratnici u Stolac susreću se s brojnim problemima.

Tešku političku, ekonomsku i socijalnu situaciju u Stocu oslikava i činjenica da je u ovom gradu registrovano skoro 2.000 nezaposlenih osoba, od čega veliku većinu čini povratnička populacija koja se svakodnevno suočava sa velikim problemima u ostvarivanju elementarnih ljudskih prava i drugim egzistencijalnim problemima.

Nedostatak mogućnosti za zaposlenje kao i nedostatak finansijske podrške utiče na ukupan razvoj nataliteta i opredjeljenje mladih povratnika za sklapanje bračne zajednice kao i mladih bračnih parova za rađanje djece. Dugoročno posmatrajući, posljedice mogu biti teške s obzirom da veći dio populacije pripada starijoj kategoriji stanovništva.

Prema popisu iz 2013. godine prosječna dob stanovništva u Stocu je visokih 40 godina

U posebno teškoj situaciji se nalazi upravo stanovništvo starije životne dobi od kojih je veliki broj težeg zdravstvenog i socijalnog stanja i među kojima je veliki broj onih bez ikakvih primanja ili pomoći.

Zahvaljući Islamic Relief Worldwide, međunarodnoj humanitarnoj organizaciji, u Stocu se od septembra 2021. godine realizuje projekat „Homecare help for elderly“. Partneri u realizaciji ovog veoma značajnog projekta u Stocu su Medžlis Islamske zajednice Stolac i Udruženje Stočana Bregava.

Projektom je obuhvaćeno 100 osoba starije životne dobi  težeg socijalnog i zdravstvenog stanja  koje će, zahvaljujući ovom projektu Islamic Relief-a Worldwide, primati podršku u obliku humanitarne pomoći (paket hrane i paket higijenskih proizvoda) i medicinsku tehničku podršku, čak u trajanju od 10 mjeseci.

Saradnik na projektu Ahmet Ljubović, medicinski tehničar, koji posjećuje korisnike ovog projekta.

Ahmet Ljubović, saradnik na projektu, medicinski tehničar
Ahmet Ljubović, saradnik na projektu, medicinski tehničar

„Tokom posjete korisnika projekta izvršen je uvid u zdravstveno stanje, medicinsku dokumentaciju, korištenu terapiju, te se mjesečno dodjeljuju prehrambeni i higijenski paketi. Kod korisnika je primjetan veliki broj onih sa sljedećim dijagnozama: hipertenzija, dijabetes, postinfarktno stanje, COVID-19, post COVID-19 stanje, različita kancerogena i druga teška oboljenja”, izjavio je za Akos.ba Ahmet Ljubović.

U Medžlisu IZ Stolac navode da je među korisnicima evidentna teška materijalna situacija i da je mnogo osoba bez ikakvih primanja, dok su ostali sa minimalnim primanjima nedovoljnim za normalnu egzistenciju. Kažu da svakodnevno pomažu povratnicima koliko im dozvoljavaju njihove mogućnosti, a posebno im je drago da ih je Islamic Relief Worldwide prepoznao kao partnera i da s ovakvim projektnim aktivnostima ova svjetska organizacija djeluju u Stocu.

Orhan Tikveša, predjednik Medžlisa IZ Stolac
Orhan Tikveša, predjednik Medžlisa IZ Stolac

”Nekoliko korisnika ovog projekta je zaista težeg zdravstvenog stanja i žive sami u lošim uvjetima stanovanja. Znatan broj korisnika živi u ruralnim područjima više kilometara udaljenim od središta Stoca, i to kao samci ili u bračnoj zajednici u kojoj su oba bračna druga slabijeg zdravstvenog stanja”, ističe predsjednik Medžlisa IZ Stolac Orhan Tikveša.

Iz Udruženja Stočana Bregava navode samo riječi hvale za vrijedne ljude iz Islamic Relief-a Worldwide, respektabilne međunarodne organizacije koja svoju misiju „Vjerom inspirisana akcija“ i „Zajedno za bolji svijet“ provodi i u Stocu.

Omer Korjenić, predsjednik Udruženje Stočana Bregava.
Omer Korjenić, predsjednik Udruženje Stočana Bregava.

„Ovo nije prvi put da sarađujemo sa Islamic Relief-om Worldwide: Krajem 2018. godine na terenu smo koordinirali vrijedan projekat Islamic Relief-a dodjele plastenika veličine 500 m2 sa pratećom opremom, uz pruženu stručnu edukaciju, za četiri porodice sa područja Stoca. Ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje da podrže Islamic Relief i njihove aktivnosti, koje provode u Bosni i Herecegovini i širom svijeta, pozivom na humanitarne brojeve dostupne na njihovoj web stranici: www.islamic-relief.ba“, kaže Dr.sc. Omer Korjenić, predsjednik Udruženje Stočana Bregava.

Prilikom posjete svi korisnici su iskazali veliku zahvalnost na pomoći i velikodušnosti organizacije Islamic Relief Worldwide i činjenici da im je kroz ovaj projekt organizovana posjeta ove vrste i dodijeljena itekako potrebna pomoć, pružen savjet u vezi terapije, kao i mogućnost da neko porazgovara s njima. Oduševljeni su i do suza ganuti solidarnošću iskazanom u ovom projektu prema Bošnjacima muslimanima povratnicima u Stolac.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button