Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Rekreacija > Iskustvo OKK “Spars 05“ – Utjecaj sporta na fizički i mentalni razvoj djece

Iskustvo OKK “Spars 05“ – Utjecaj sporta na fizički i mentalni razvoj djece

Sport ima važnu ulogu u svim područjima ljudskog života. Tjelesna aktivnost pozitivno utječe na usvajanje zdravog načina života, unapređuje zdravlje i kvalitetu života. Sport je danas medij koji širi poruke mira, jednakosti i prijateljstva među ljudima. O utjecaju sporta, preciznije košarke, na fizičko i mentalno zdravlje djece reći će nam jedan od trenera OKK “Spars 05“ – Ahmed Muminović.

Kako gledate na situaciju u Bosni i Hercegovini u radu sa mladim igračima? Da li smatrate da se radi o kvalitetnom radu?

– Uspjesi naše kadetske i juniorske reprezentacije na posljednjem Evropskom prvenstvu su dokaz da se sa mladim igračima u BiH radi kvalitetno. U tom radu, veliku ulogu imaju uslovi u kojima se radi (sportske sale, broj termina, rekviziti za rad) i pojedini klubovi sigurno nemaju dobre uslove za rad. Pravi primjer ostalim klubovima je svakako OKK SPARS koji sa svojim omladincima bilježi odlične rezultate kako na državnom tako i na evropskom nivou i to je pravi put razvoja BiH košarke.

Koliko mladi uživaju u košarci?

– Teško je reći koliko mladi uopšte imaju želju da se bave sportom u današnjem vremenu (okupirani su internetom, igricama, TV-om). Jedno je sigurno, a to je da oni koji odluče da treniraju neki od sportova, u ovom slučaju košarku, imaju mnogo sretnije i kvalitetnije djetinjstvo i odrastanje. Košarka pruža mnogo zabave, druženja i svakako uživanja u svakodnevnim aktivnostima.

Kako košarka utječe na fizički i mentalni razvoj igrača?

– Sigruno je da košarka ima pozitivan uticaj kako na fizički tako i na mentalni razvoj ličnosti. Kroz mnogobrojne aktivnosti u toku trenažnog procesa, kao i utakmica, kod mladih se razvija timski duh, osjećaj odgovornosti prema drugima (kompletnom timu), dosta se dobija na socijalizaciji ličnosti, stvaranju kvalitetnih radnih navika, disciplini itd… to je sve ono što će im mnogo koristiti u životu i mimo košarke.

Koliko su osobe, koje treniraju ovaj sport, nasilne?

– Kroz sve što sam ranije rekao, prostora za nasilje nema. Naravno veliku ulogu u svemu tome igra i porodica kao stub cjelokupnog društva. Ukoliko je kvalitetna komunikacija i saradnja roditelja sa trenerima i obratno, sigurno je da do slučaja bilo kakvog nasilja neće dolaziti.

U učenju prvih košarkaških koraka, koliku ulogu “igraju“ roditalji?

– Kako u cjelokupnom odrastanju, tako i u učenju prvih košarkaških koraka, roditelji imaju jako bitnu ulogu. Njihova uloga se sastoji od toga da daju podršku svom djetetu, da ne stvaraju nikakav pritisak na djecu i da imaju povjerenja u stručnost trenera koji rade s njima.

U kojoj životnoj dobi najčešće dolazi do košarkaškog zasićenja? Koji su razlozi zbog kojih djeca odustaju od treninga?

– U kojoj dobi najčešće dolazi do košarkaškog zasićenja i koji su razlozi odustajanja je jako individualno i zavisi u mnogome od stvari o kojima smo ranije govorili, na kolika odricanja su spremni i koliko su uporni u svom nastojanju da postanu profesionalni igrači. Uglavnom do odustajanja dolazi na prelazu iz omladinskih selekcija (juniorske selekcije) u seniorski tim.

Koliku ulogu igraju treneri u privatnim životima igrača? Da li treneri uočavaju kada njihovi učenici imaju probleme?

– Sigurno da treneri imaju veliku ulogu u privatnim životima igrača, pogotovo u njihovom košarkaškom odrastanju, naravno, ukoliko je riječ o maksimalnoj predanosti trenera svome poslu. Interesuju se za njihovo ponašanje mimo terena, situaciji u školi, položaju u društvu itd… jer to su jako osjetljive godine. Naravno da treneri u takvom odnosu sa igračima uočavaju ukoliko neki od njih ima problem, i pravovremeno komunicira sa roditeljima tih dječaka kako bi se što prije i što bezbolnije uklonili isti.

„Talenat pobjeđuje na utakmicama, ali timski rad i inteligencija osvajaju šampionate.“

Za Akos.ba razgovarala Ilma Tajar

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com