Iftarski meni: Palenta sa gljivama
Priprema 15 min
Kuhanje 20 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
15g maslaca
230g gljiva (šampinjona) isječenih na ploške
1praziluk, bez lišća, sitno isjeckan
2 kašičice svježe majčine dušice ili peršuna, sitno isjeckano
500ml mlijeka
125g palente
125g ribanca
60g sušenog paradajza, sitno isjeckanog
soli i bibera po želji
Priprema:
U velikoj tavi istopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte gljive, praziluk i majčinu dušicu i pirjajte oko 6 minuta. Začinite i sklonite s vatre.
U srednje veliki lonac, stavite mlijeko da provri, a zatim u njega sipajte palentu, neprestano miješajući drvenom kašikom.
Smanjite temperaturu i nastavite da miješate narednih 5 minuta. Dodajte gljive, ribanac, paradajz i dobro izmiješajte. Pospite po vrhu preostalim ribancem.
Savjet:
Po želji, možete servirati preliveno jogurtom ili kiselim vrhnjem.
akos.ba