KulinarstvoU Fokusu

Iftarski meni: Palenta sa gljivama

Priprema 15 min

Kuhanje 20 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

15g maslaca

230g gljiva (šampinjona) isječenih na ploške

1praziluk, bez lišća, sitno isjeckan

2 kašičice svježe majčine dušice ili peršuna, sitno isjeckano

500ml mlijeka

125g palente

125g ribanca

60g sušenog paradajza, sitno isjeckanog

soli i bibera po želji

Priprema:

U velikoj tavi istopite  maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte gljive, praziluk i majčinu dušicu i pirjajte oko 6 minuta. Začinite i sklonite s vatre.

U srednje veliki lonac, stavite mlijeko da provri, a zatim u njega sipajte palentu, neprestano miješajući drvenom kašikom.

Smanjite temperaturu i nastavite da miješate narednih 5 minuta. Dodajte gljive, ribanac, paradajz i dobro izmiješajte. Pospite po vrhu preostalim ribancem.

 Savjet:

Po želji, možete servirati preliveno  jogurtom ili  kiselim vrhnjem.

akos.ba

Povezani članci