Uncategorized

Iftarski meni: Goveđi gulaš s povrćem

Priprema 20 min

Kuhanje 1 h 45 min

Serviranja 12 porcija

Sastojci:

2 kašike  maslaca

4 mrkve, izrezati na kolutiće

4 stabljike celera, deblje rezane

2 luka, sitno sjeckana

2 kašičice timijan začina

2 kašičice majčine dušice začin

1 kašičica ružmarina

so i biber

1kg govedine, izrezati na kocke

1l goveđeg temeljca od kocke

1/4 šolje paradajza iz tube

2 kašike sirćeta

1/4 šolje brašna

2 šolje mlijeka, podijeliti na dva dijela

1kg krompira , oguljen i izrezan na kocke

malo senfa

Priprema:

U velikom loncu, na maslacu izdinstajte mrkvu, celer, luk, majčinu dušicu, ružmarin, 1/4 kašičice soli i 1/2 kašičice mljevene paprike, kuhajte 10 minuta.

Dodajte komadiće govedine i dobro promiješajte. Dodajte napravljeni temeljac, paradajz iz tube i sirće. Ostavite da kuha dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i dinstajte uz povremeno miješanje 45 minuta.

U mikrovalnoj zagrijte 375ml ili 1 1/2 šolju trajnog mlijeka. Umutite brašno u preostalo hladno mlijeko. Skinite poklopac i dodajte u gulaš krompir, umiješajte i hladno mlijeko sa brašnom, te dodajte i toplo mlijeko iz mikrovalne. Nastavite kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta uz povremeno miješanje, ili dok se krompir ne skuha.

Začinite solju i biberom. Po želji umiješajte malo senfa. Poslužite!

akos.ba

Povezani članci