Iftarski meni: Goveđi gulaš s povrćem
Priprema 20 min
Kuhanje 1 h 45 min
Serviranja 12 porcija
Sastojci:
2 kašike maslaca
4 mrkve, izrezati na kolutiće
4 stabljike celera, deblje rezane
2 luka, sitno sjeckana
2 kašičice timijan začina
2 kašičice majčine dušice začin
1 kašičica ružmarina
so i biber
1kg govedine, izrezati na kocke
1l goveđeg temeljca od kocke
1/4 šolje paradajza iz tube
2 kašike sirćeta
1/4 šolje brašna
2 šolje mlijeka, podijeliti na dva dijela
1kg krompira , oguljen i izrezan na kocke
malo senfa
Priprema:
U velikom loncu, na maslacu izdinstajte mrkvu, celer, luk, majčinu dušicu, ružmarin, 1/4 kašičice soli i 1/2 kašičice mljevene paprike, kuhajte 10 minuta.
Dodajte komadiće govedine i dobro promiješajte. Dodajte napravljeni temeljac, paradajz iz tube i sirće. Ostavite da kuha dok ne proključa. Smanjite vatru, poklopite i dinstajte uz povremeno miješanje 45 minuta.
U mikrovalnoj zagrijte 375ml ili 1 1/2 šolju trajnog mlijeka. Umutite brašno u preostalo hladno mlijeko. Skinite poklopac i dodajte u gulaš krompir, umiješajte i hladno mlijeko sa brašnom, te dodajte i toplo mlijeko iz mikrovalne. Nastavite kuhati na laganoj vatri 30 do 45 minuta uz povremeno miješanje, ili dok se krompir ne skuha.
Začinite solju i biberom. Po želji umiješajte malo senfa. Poslužite!
akos.ba