Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > I u Sisku se obilježava Kampanja za hidžab

I u Sisku se obilježava Kampanja za hidžab

Po prvi puta će se u Sisku obilježiti kampanja za hidžab i tou subotu, 01. veljače, “kod sata” na Trgu bana jelačića od 14,30 sati.

Akciju za Sisak pokreću Azra Mulabdić, islamska vjeroučiteljica i društvena aktivistica Daša Poredoš Lavor. Pozvali su još žena i očekuju njihov odaziv.

Ova kampanja potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001. počela doživljavati razne neugodosti od strane svojih kolega radi nepoznavanje islama općenito, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba. Došla je na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba.

Što je to hidžab? – priredila Azra Mulabdić

Hidžab je stroga obaveza-farz svakoj punoljetnoj ženi naređeno Kur’anom –Božjom riječju i Sunnetom-praksom Poslanika da bi se pružila zaštita i sigurnost ženi.

Hidžab-odnosno islamska nošnja žene muslimanke je štit svake muslimanke i podrazumijeva ono što prekriva ženu i njena stidna mjesta-štiti njeno tijelo od stranih pogleda i ne dozvoljava strancu da vidi ljepote i oblik ženinog tijela. To znači da je na glavi potrebno prekriti sve osim lica, a na tijelu sve osim šaka ruku. Odjeća koju nosimo ne smije biti uska da nam ne ocrtava linije tijela, kao niti prozirna . Dakle, dozvoljeno da se vide samo lice i šake ruku, sve ostalo mora biti pokriveno maramom i dovoljno širokom neprozirnom robom. “Hidžab je najuzvišeniji slogan koga žena može izreči, hidžab je za ženu što je školjka za biser”.
Prvi korak na putu ka hidžabu je ispravna namjera i odluka(nijjet)jer nošenje hidžaba predstavlja pokorovanje naredbi Božjoj. Hidžab se mora nositi samo da bi se pokorilo Božjoj naredbi, samo zbog Njegovog zadovoljstva i samo u Njegovo ime.

Drugi korak na putu ka hidžabu je znanje. Obaveza je žene muslimanke da potraži sigurno i ispravno znanje na ovu temu, tako da može sama uočavati pogrešne informacije u cilju dolaska do istine. Kada se hidžab nosi uz iskrenu namjeru i na osnovu pravilnog znanja, ono onda postaje čvrsto ubjeđenje u srcu.

Treci korak na putu ka hidžabu je ljubav. Među znakovima istinskog vjerovanja je da se sva djela obožavanja čine zbog ljubavi prema tim djelima.

Hidžab je odraz skromnosti, čistoće i poštovanja; smanjuje fitnu(smutnju) i tako blokira put do velikih grijeha; štiti ženu od zla i napasti loših ljudi; žena koja nosi hidžab će biti evaluirana na osnovu njene inteligencije i sposobnosti, a ne na osnovu izgleda.

sisak.info

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com