Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Husein Buljubašić: Zločin je zaboravljanje zločina!

Husein Buljubašić: Zločin je zaboravljanje zločina!

Ljepote Bosne i Hercegovine najbolje opisuju njeni pjesnici. Povodom prvog marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine predstavljamo vam krajiškog pjesnika iz Sanskog Mosta Huseina Buljubašića sa švicarskom adresom.

 “Historijska činjenica je, da je nad nama Bošnjacima izvršena agresija, genocid, urbicid, kulturocid te mnogi strašni zločini i zvjerstva kakve moderni svijet ne pamti. U znak sjećanja na sve stradale Bošnjake, na mjestu zločina, kraj mosta u Vrhpolju nadomak Sanskog Mosta, podigao sam šehidsko spomen-obilježje, na kome su ispisani stihovi iz moje pjesme pod naslovom ‘Allahova zemlja – živima za pouku i poruku’, kao biljeg o stradanju, otporu i pobjedi Bošnjaka na tim prostorima”.

***

Husein Buljubašić, rođen je 1974. godine u Vrhpolju, općina Sanski Most, tu je i završio osnovnu školu.

Školovanje je nastavio u Beogradu do 1992. godine, da bi se, pred nadolazećom oružanom agresijom na Bosnu i Hercegovinu vratio u rodni kraj.

Ubrzo je, zajedno s rođacima i komšijama Bošnjacima, dopao u zloglasni srpski konclogor “Krings” u Sanskom Mostu. Tu je, uz strahovite torture, bio zatočen i odatle, s ostalim preživjelim stradalnicima – na intervenciju međunarodne zajednice – deportiran izvan granica Bosne i Hercegovine.
Od 1993. godine živi i radi u Švicarskoj.

{youtube}Mlz4JxXdByk{/youtube}

Bavi se književnim radom. Stihove je počeo pisati još u osnovnoj školi.   

Husein Buljubašić smatra zločinom zaboravljanje zločina. Zato je, u znak sjećanja na sve stradale Bošnjake, na mjestu zločina u njegovom zavičaju, kraj mosta u Vrhpolju, podigao šehidsko spomen-obilježje, na kome su ispisani stihovi njegove pjesme pod naslovom „Allahova zemlja“ – živima za pouku i poruku, kao biljeg o stradanju, otporu i pobjedi Bošnjaka na tim prostorima.  

Više o njegovom radu i djelima možete pronaći na službenoj web stranici huseinbuljubasic.info.

{youtube}At8VcF5nwss{/youtube}

 Za Akos priredio: Aziz Redzic

 Za Akos priredio: Aziz Redzic

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top