Zanimljivosti

Gradilište Trećeg istanbulskog aerodroma liči na gradilište novog grada FOTO/VIDEO

   Prvi dio budućeg najvećeg aerodroma na svijetu će biti otvoren u februaru 2018. godine, a reporterska ekipa AA je iz ptičje perspektive zabilježila snimke trenutnih radova koji ponajbolje govore o veličini aerodroma čiji će prvi dio imati kapacitet od 200 miliona putnika godišnje

  Gradnja Trećeg istanbulskog aerodroma teče planiranim tokom, te trenutno na tom mega projektu radi blizu 13.000 radnika iz 15 država svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi dio budućeg najvećeg aerodroma na svijetu će biti otvoren u februaru 2018. godine, a reporterska ekipa AA je iz ptičje perspektive zabilježila snimke trenutnih radova koji ponajbolje govore o veličini aerodroma čiji će prvi dio imati kapacitet od 200 miliona putnika godišnje.

{youtube}YAuQXOxrAjU{/youtube}

U predstojećem periodu najvećih radova na izgradnji aerodroma će raditi i do 30.000 ljudi. Riječ je o projektu vrijednom 10,25 milijardi eura i aerodromu koji će po svom obimu i sadržaju biti mali grad i imati godišnji kapacitet od 150 miliona putnika.

Parking prostor za 500 aviona i 70.000 vozila, šest pisti i 12 taksi cesti su samo neki od njegovih sadržaja u izgradnji na 76,5 miliona metara kvadratnih prostora.

Lokalne vlasti i izvođači radova posebnu brigu vode i o zaštiti okoliša pa svako prenosivo stablo presađuju na druge lokacije u Istanbulu, a najavljeno je i zasađivanje po pet sadnica za svako staro stablo koje će biti posječeno.

Svako posječeno stablo se zavodi u evidenciju i shodno tome je najavljena sadnja više od 10 miliona sadnica na različitim lokalitetima u Turskoj. 

Akos.ba

Gradnja trećeg istanbulskog aerodroma teče planiranim tokom, a na tom megaprojektu radi najmanje 13.000 radnika iz 15 država.

Prvi dio budućeg najvećeg aerodroma u svijetu će biti otvoren u februaru 2018. godine, a reporterska ekipa agencije Anadolija je iz ptičije perspektive zabilježila snimke trenutnih radova.

Prvi dio aerodroma imat će kapacitet od 200 miliona putnika godišnje.

Povezani članci

Back to top button