Zdravlje

Hurma – zdrava hrana za sve generacije

Kompanija Compass Trade iz Visokog razvila je vlastiti brend hurmi Temra i proizvoda na bazi hurmi kao što su sirupi (pekmez) čoko-hurme, pasta od hurme.

Hurma je jedna od najzdravijih i najstarijih namirnica na svijetu koja sve više postaje dio naše svakodnevne ishrane, a ne samo za ramazan.

“Mom djetetu dajem hurme uz užinu, jer su jako zdrave i jačaju mu imunitet. A onda biram TEMRA hurme, jer su najbolje.” – napisala je jedna majka u poruci na Fb stranici TEMRA svijet hurme.

A zaista, posebno u ovom promjenjivom vremenu bitno je jačati imunitet. Hurme su i poslastica, i hrana, a i lijek. S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti. Hurme sadrze visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88%, masnoća 2,5-5%, bjelančevina 2,3-5,6%, vitamina 6,4-11,5% i drugih vlakana. Meso hurme sadrzi 0,2-5% ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7%. Težina sjemenke iznosi 6,6-14,2% od ukupne težine hurme.

 

Hurme sadrže prirodni šećer koji se lahko apsorbuje i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. Crijevna flora je od presudnog značaja za jak imunitet, stoga se posebno preporučuje djeci za jačanje imuniteta i kao preventiva mogućim virusima kojih danas ima mnogo.

Hurme su odlična hrana za sportaše, rekreativce, za jačanje imuniteta, za oporavaka nakon operacije i bolesti, za trudnice i rodilje, odnosno za sve generacije. Bitno je znati granicu i konzumirati ih redovno.

Kompanija Compass Trade iz Visokog razvila je vlastiti brend hurmi Temra i proizvoda na bazi hurmi kao što su sirupi (pekmez) čoko-hurme, pasta od hurme.

Vite na temra.ba

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button