Zdravlje

Hranimo se zdravo

Hrana našeg stoljeća okarakterisana je kao nezdrava. Najnoviji izvještaji nacionalnog društva za povišeni pritisak u Americi govori da je i povišeni pritisak među bolestima koje imaju veze sa ishranom a time su pogođeni milioni ljudi širom svijeta.

Pretjeruje se sa upotrebom jedne vrste hrane, a zapostavlja upotreba druge. U nastavku ćemo preporučiti neke od namirnica koje su veoma bitne i neophodne za našu svakodnevnu ishranu, a koje naši ljudi iz raznoraznih razloga sve više zapostavljaju .O svakoj od namirnica reći ćemo ponešto, vođeni istraživanjem i preporukama dr. Hasana S. Baše, koji se dugo godina bavio korelacijom između islama i medicine.

Hurme

Hurme su bogate vlaknastim tvarima. Međunarodne zdravstvene organizacije sada preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitilo od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi. Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. Hurme su veoma bogate još jednim veoma važnim elementom, a to je magnezijum. Hurma je bogata i gvožđem. Stotinu grama hurmi dopunjava jednu trećinu tjelesne potrebe za gvožđem. Najviše potrebe za gvožđem imaju ljudi u periodu puberteta, zatim trudnice i ljudi koji pate od nedostatka gvožđa u krvi i iz drugih razloga. Dobro bi bilo kada bi u svakoj našoj kući uvijek bile zastupljene hurme. Preporučljivo bi bilo pojesti nekoliko hurmi ujutro, na štesrce, prije doručka.

Započni dan kašikom meda

Čovjek je još od davnina koristio med u liječenju raznih bolesti. Upotrebljavali su ga drevni egipcani, grci, rimljani, kinezi i indijci. Historičari bilježe da je Pitagora živio više od devedeset godina. Njegova ishrana se sastojala od hljeba i meda. Također je i Hipokrat

koji je živio više od 108 godina, svakodnevno  jeo med. Med se kao lijek spominje i u Kur’anu. Mnogo je studija koje su sprovedene širom svijeta, a koje potvrđuju mnoge korisne i pozitivne učinke meda, o kojima su napisane čitave studije.

Ćurekot

Zadnjih godina ništa nije privuklo pažnju istražitelja kao ćurekot. Mnogi stručnjaci su uvjereni da ćurekot predstavlja lijek za svaku bolest, što se potpuno slaže sa hadiskom predajom koju od poslanika Muhammeda, a.s, prenosi Buharija: ”U ćurekotu je lijek od svake bolesti.”

Najjednostavniji način unošenja ćurekota jeste slijedeći: kašiku ćurekota stavljamo povrh tanjira kiselog mlijeka i prelijemo ga maslinovim uljem. Ovo je najzdraviji obrok koji možemo pojesti za doručak ili večeru.

Čaša jogurta uvijek dobro dođe

Stanovnici bazena Sredozemnog mora koristili su kiselo mlijeko (jogurt) više vijekova kao lijek za proljev i tegobe u crijevima. Savremena istraživanja pokazuju da kiselo mlijeko pomaže u suzbijanju bakterija koje izazivaju trovanje hranom, među kojima su najvažnije salmonella i pantljičara. Danas je u Evropi uobičajeno davanje kiselog mlijeka djeci koja pate od proljeva. Postoje naučni dokazi da kiselo mlijeko može imati pozitivno djelovanje na prevenciju od raka debelog crijeva i od raka dojke. Jogurt je jedan od najvažnijih elemenata ishrane kod Turaka. Prisutan je na meniju kod svakog obroka. Kiselo mlijeko pomaže u rastu i razvoju djece, a posebno pomaže starijima koji pate od slabosti kostiju i ispadanja zuba.

Češanj bijelog luka smanjuje holesterol u krvi

U posljednje vrijeme  u Sjedinjenim Državama i Evropi je povećana zainteresovanost za bijeli luk i proizvode od njega, nakon što su naučnici spoznali njegov blagotvoran uticaj na smanjenje nivoa holesterola u krvi i zaštitu od srčanog udara. ”Bijeli luk je od strane Njemačke unije apotekara izabran za medicament 1989.god. Godinu ranije, njemački kodeks je usvojio bijeli luk kao medicament. “ (British journal of clinical practice) Dokazano je da uzimanje jednog češnja na dan dovodi do smanjenja holesterola u krvi za 23 %.

Na jelovniku i riba

Čovjek je znao za hranljivu vrijednost ribe od kako je došao na Zemlju. Nedavno se u SAD-u okupilo 36 stručnjaka iz oblasti bolesti srca, grudi i krvi, koji su u svojim preporukama za poboljšanje zdravlja ljudi toplo preporučili češću i redovniju upotrebu ribe i ribljeg ulja u svakodnevnoj  ishrani. Razlog: njen pozitivan uticaj na zdravlje čovjeka, posebno za one ljude koji imaju povišen krvni pritisak.

S jabukom ti ne treba doktor 

Jabuka je poznata kao “kraljica voća”. Jako je bogata vitaminima. Preporučuje se dijabetičarima. Jabuka ima poseban miris, veoma prijatan. On se sastoji od smjese 20 različitih hemijskih jedinjenja.Ta smjesa joj daje tako izuzetan miris. Dr.Gazi Svarc, predsjednik odsjeka za duševnu fiziologiju na Lejl univerzitetu u Americi, kaže da miris jabuke smirujuće djeluje na većinu ljudi, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska.Vrlo je važno jesti jabuku sa korom. Kora je bogata pektinom. Poznata je engleska izreka koja kaže :”AN  APPLE  A  DAY  KEEPS  THE  DOCTOR  AWAY”- Jedna jabuka dnevno drži te daleko od doktora.

Šargarepa (mrkva)

To je povrće sa najviše pozitivnih sastojaka. Korisna je kao hrana i kao lijek. Sok od šargarepe blagotvorno djeluje na proljev djece kojima se daje isitnjena šargarepa kuhana u vodi. Savremena istraživanja pokazuju da unošenje umjerenih količina mrkve može zaustaviti razvoj raka pluća i pankreasa. Dr.Zigler kaže da dnevno unošenje pola šolje soka od šargarepe i tikve može dvostruko umanjiti mogućnost oboljevanja od plućnih bolesti. Šargarepa je zdrava i kuhana, a dnevno je dovoljno unijeti jednu do dvije šargarepe u organizam.

 

I, za kraj :

Ne jedi dok ne ogladniš, a kada jedeš nemoj se prezasićavati. Pretrpavanje želuca hranom dovodi do proljeva, vraćanja hrane u grlo, te jakih bolova u želucu ili do podrigivanja kod onih koji pate od nadutosti želuca. Ne bi trebalo jesti napetih nerava već dok smo u stanju opuštenosti i smirenosti. Treba piti što više vode i prirodnih sokova između obroka. Često započinjati obrok sa laganom salatom i nikada ne jesti na pun stomak.

U Kur’anu se kaže: ”Jedite i pijte, ali ne pretjerujte. Bog, uistinu, ne voli one koji pretjeruju!”

 

Za Akos.bA piše : Admir Iković

Povezani članci