Vijesti iz svijeta

Hiljade ljudi na ulicama Pariza: “Ne rasizmu, islamofobiji i policijskom nasilju”

Na hiljade osoba jučer je izašlo na ulice francuskog glavnog grada Pariza i učestvovalo u šetnji čiji je cilj bio kazati “Ne rasizmu, islomofobiji i policijskom nasilju”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učesnici šetnje najprije su se okupili na jednom od centralnih gradskih trgova Barbesu, a zatim se uputili prema trgu Bastille. U šetnji su učestvovali pripadnici brojnih nevladine organizacije.

Okupljeni su se prisjetili sedamnaestogodišnjeg Zyed Benna i petnaestogodišnjeg Bouna Traore, koji su prije tačno 10 godina izgubili život tako što su doživjeli elektrošok u trafostanici dok su se skrivali od policije. Bio je to početak nemira koji su se proširili na cijelu zemlju.

Učesnici su nosili transparente sa fotografijama dvojice mladića, a mogli su se vidjeti i natpisi poput “Stop nasilju policije”, “Policija će odgovarati”, “Nema mira bez jednakosti”

Yassine Abaid (24), u izjavi za AA, kazao je kako današnjem okupljanju prisustvuju svi oni koji su diskriminirani i odbačeni od drustva, te kako je i on sam, kao musliman, imao problema tog tipa.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button