Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Hidžra – novi početak!

Hidžra – novi početak!

Ne žalim godine, jer ima nešto u ljudskoj naravi što gleda naprijed i stalno teži da se pokreće i uspinje pa makar i kroz vrijeme, iako sa odlaskom vremena odlazi i dio naših ovosvjetskih života. Možda je to praiskonska težnja naših duša ka vječnosti za koju su i stvorene!

Hidžretskih godina mi ipak bude žao, a ovu novu godinu doživljavam još sjetnije kad pomislim da je, kako se prenosi, i prva hidžra bila u ranu jesen te daleke 622.g. Žal je time veća kada znamo da nam sa ovim datumima prolaze i mubarek dani, plodni predjeli našeg zemaljskog nastanjenja u kojima svaka sjetva sigurnije uspjeva, i u kojima se nas trud višestruko vrednuje, i naše duše rasterećuju bremenitosti grijeha! Hidžra nije obična smjena godina koju “čekamo” sa pukim željama bez pokrića, hidžru dočekujemo sa iskrenom spremnošću i zakletvom da ćemo napustiti, mi u ovome vaktu, robovanje savremenim kumirima, i osloboditi naša srca okova nemara i sigurnim koracima, odlučno krenuti putevima konačnog uspjeha i spasenja! I kako to glasi ona čuvena metafora: “Ono što je izlazak sunca u prirodi to je hidžra u životu muslimana’! Hidžrom je izašlo sunce naše vjere koje već više od 14 vijekova obasjava i grije nase živote. Iako bude pomračenja, mraka, sivila i oblaka – sunce se ponovo rodi u svom punom sjaju i neutrališe sve negativne nanose kroz tokove prirode i života. Hidžra nije slučajna mjera našeg vremena kroz dunjalučki hod svih generacija, od njenog nastanka, pa do dan-danas.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ona i danas postoji, skoro stoljeće i pol daleko od one davne, prve hidžre! I ne bi se reklo da su muhadžirski putevi išta bolji i bezbjedniji od onih 622., bez obzira na savremene tekovine i civilizacijska dostignuća! Je li hidžra nasa sudbina!? Je li dovoljno proučavati je i obilježavati, ili je trebamo proživljavati!? Neka je sretna i uspješna hidžra svima koji je čine sa iskrenim nijetom; sa imenom Allaha, i radi Njega! I neka im Uzvišeni podari lijepo mjesto na Njegovoj zemlji, pod Njegovim nebeskim svodom! A one koji, na putu seobe, presele – neka Allah, s.w.t., smjesti u džennetske bašće i neka im podari ljepote kakve oko nije vidjelo i kakve um ne može zamisliti! “Onaj ko se iseli Allaha rad naći ce na Zemlji mnogo mjesta, uprkos svojih neprijatelja, i slobodu. A onome ko napusti svoj rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa ga stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna, – A Allah mnogo prašta i milostiv je.” – Qur’an! Hidžra je svakom dostupna, i svako je može obilježiti na neki svoj način, ona je važan razlog da stavimo tačku na neke stvari sa kojima nije zadovoljan naš Gospodar, ona je i značajan povod da okrenemo novu stranicu svoga života na koju smo čekali godinu, ili više hidžretskih godina, ili, možda, cijeli život! Neka je sretna, uspješna i bereketli Nova hidžretska godina – svima koji je obilježavaju kao svoj značajan datum! Allah mubarek olsun!

Piše: Razija Maksumić, Mostar

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top