Vijesti iz zemlje

Hasanović pozvao svjedoke genocida da podijele svoju priču

Hasan Hasanović, kustos u Memorijalnom centru (MC) Srebrenica- Potočari, najavio je veliki projekat  MC. Tim za usmenu historiju u narednih 30 dana u Memorijanom centru počet će snimati intervjue preživjelih svjedoka genocida s područja Srednjeg Podrinja.

Nakon toga slijedi isti projekat u Tuzli i Sarajevu, gdje će tim boraviti po pet dana. Pozvao je sve koji danas žive u Srednjem Podrinju ali i one koji su došli ili dolaze u BiH, na odmor, a koji su preživjeli rat u Srebrenici (bili u periodu do 1993 ili do 1995), okupaciju Bratunca, Vlasenice i Zvornika 1992. da se jave timu i podijele svoju priču.

– I ja sam podijelio svoju priču za projekat usmene historije zbog toga što je to važno radi budućih generacija kojima to dugujemo. Činjenice postoje ali one ne obuhvataju individualne priče preživjelih, naš je zadatak da ispričamo sve ono što nas je zadesilo od 1992-1995. jer niko to ne može učiniti umjesto nas. Usmenom historijom dopunjavamo činjenični aspekt narativa i dajemo mu ljudsku dimenziju – naglasio je on.

Kako je kazao, tim za usmenu historiju je kvalifikovan da radi ovaj posao, a jako je važno da imaju i adekvatan studio za snimanje u Memorijalnom centru.

– Mali je interes preživjelih da ispričaju svoje priče, a Srebrenicu je preživjelo 1995.godine više od 30.000 stanovnika. Ako dodamo i one koji su bili do 1993.godine, to je znatno više. Preživjeli smo da svjedočimo, ako to ne uradimo naše priče će ostati zauvijek izgubljene. I sam znam koliko je teško govoriti, ali skupimo snage za taj hrabri korak. Dajmo svoje doprinose da istina pobijedi laž. Postavimo jednostavno pitanje, da li bi naši najmiliji, ubijeni u genocide htjeli da mi šutimo ili govorimo? Oni ne mogu da govore, zato mi koji smo preživjeli to možemo – poručio je Hasanović.

Ovaj projekat MC provodi zarad budućih generacija i istine na ovim prostorima.

(A.N./Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button