Književni kutak

Hasan Kaimija – miljenik naroda koji je držao stranu siromašnih

Hasan Kaimija, pravog imena Hasan Kaimija Zerrin Oglu (Zerinović), rođen je u Sarajevu, u prvoj polovini XVII stoljeća, a umro je u Zvorniku, ne zna se tačno kada (oko 1680. godine).

Pripadao je krugu pjesnika koji su pisali na bosanskom i turskom jeziku. Podaci o njegovom životu su veoma kontraverzni i historijske činjenice se isprepliću s predajom. Zna se da je bio veoma vezan uz puk, pa ga je i to, pored njegovih pjesama, učinilo popularnim,  čak i karizmatičnim. Školovao se u Sarajevu i Sofiji. Pripadao je helvetijskom i kadrijskom tarikatu. U Sarajevu je obavljao dužnost šejha Silahdar Mustafa-pašine tekije.

Kaimija je autor dva divana na turskom jeziku od kojih je jedan poznat kao “Varidat” (predskazanje, proročanstvo). Za razliku od divanskih pjesnika, kojima, i on pripada, njegov stil je jednostavan, razumljiv, blizak manje obrazovanom čovjeku. Pjesme su mu uglavnom tesavvufskog usmjerenja – ustvari, ode Bogu i osnivaču kadrijskog tarikata Abdulkadiru Gejlaniju.

Narod o Hasanu Kaimiji prenosi priče još od njegova vremena. Neke od tih priča toliko su se uvukle u ovaj grad da se prenose skoro kao zapisana biografija. Bio je miljenik naroda koji je uvijek držao stranu siromašnih i ugnjetavanih pa je zbog toga bio često i u sukobu s vlastima. Na svom duhovnom putu prema predanjima Hasan Kaimija proveo je 40 dana u halvet odaji Hadžisinanove tekije. Halvet je duhovna vježba, a obavlja se uz odobrenje šejha koji određuje kako će se vršiti. Halvet znači osamljivanje u odvojenu prostoriju u koju ne smije ulaziti niko, osim do vrata- osoba koja prinosi hranu. Halvet može trajati 3, 10 ili 40 dana, a provodi se pri strogom režimu obično pri kori suhog hljeba i vodi. Tvrdi se da je Hasan Kaimija proveo halvet budan.

Za Akos.ba priredila: Azra Crnčalo-Lisica

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button