Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Grand Prix susreta pozorišta u Brčkom predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije“

Grand Prix susreta pozorišta u Brčkom predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije“

Grand Prix i Statua 35. susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će se predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, javlja Anadolu Agency (AA).

Tu odluku na današnjoj konferenciji za medije u brčanskom Domu kulture saopćio je, redovni profesor glume sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Senad Bašić, član stručnoj žirija susreta u kojem su bili i diplomirana glumica iz Beograda Danica Maksimović, te glumac iz Zagreba Ivo Gregurević.

Grand Prix susreta za najbolju žensku ulogu dodijelit će se Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča“ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a za najbolju mušku ulogu Andriji Kuzmanoviću za ulogu pripovjedača u predstavi “Osama – kasaba u Njujorku“ u produkciji “Zvezdara teatra“.

Direktor susreta pozorišta Jakov Amidžić istakao je da je od regionalizacije susreta pozorišta u Brčkom ovo prvi put da će jedna predstava iz Bosne i Hercegovine dobiti Grand Prix, kao i da će glumici iz ove zemlje pripasti Grand Prix za najbolju žensku ulogu.

“Mi smo prije svega vođeni bili srcem. I naravno, kako stvari sa scene komuniciraju sa publikom, jer bez publike zapravo i nema pozorišta“, naglasio je Bašić.

Selektor susreta Željko Mitrović izjavio je da je zadovoljan izvođenjem predstava koje je birao za ovogodišnji festival u Brčkom.

“To je praktično presek stanja u regionu. To su, po mojim estetskim kriterijumima, predstave koje su najinteresantnije u ovom trenutku u našem okruženju“, istakao je Mitrović.

Na susretima pozorišta u Brčkom, koji su počeli 15. novembra, nastupilo je osam glumačkih ansambala iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Susreti se završavaju večerašnjom dodjelom nagrada najboljim predstavama i pojedincima u više kategorija.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top