Islamske temeU Fokusu

Hafiz i student psihologije Faruk Obuća: Temeljitijim proučavanjem Kur’ana možda otkrijete nešto novo

Sa hafizom Farukom Obućom razgovarali smo o tome kako održava svoj hifz, s obzirom na svakodnevne obaveze na fakultetu, te kakav je život sarajevskih studenata u ramazanu. Pričali smo i o njegovim iskustvima vezanima za prioritete današnje omladine.

Razgovarao: Admir Iković

Akos.ba: Uvaženi hafize, prije nekih desetak mjeseci pred Rijasetovom komisijom u Sarajevu položili ste hifz i dobili časnu, ali i vrlo odgovornu titulu hafiza. Poznato je da hafizi svakodnevno trebaju obnavljati svoje stečeno znanje i družiti se sa Kur’anom. Kako Vama to ospjeva s obzirom da ste student i da ste u svakodnevnim studentskim obavezama?

Faruk Obuća: Obaveza stalnog druženja sa Kur’anom Časnim pada na sve muslimane, a najviše na one koji su se obavezali da će čuvati tekst Allahove dž.š. Knjige u svojim prsima, tj. hafize. Istina je da svakodnevne akademske i druge obaveze mi ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena, ali odavno sam sa sobom rasčistio to da se Kur’anu jednostavno mora podariti neprikosnoveno mjesto u našem dnevnom rasporedu, pa čak i po cijenu toga da ostale (ovodunjalučke) obaveze trpe. Naravno, shodno specifičnosti svakog dana, prilagođava se i količina Kur’ana koju dnevno uspijevam ponoviti, bio to džuz, dva, manje ili više od toga. Utjehu ponekad pronalazim i u tome da ako sam sa istom količinom obaveza bio u stanju naučiti Kur’an napamet, samo ponavljanje Istog zasigurno mora biti lakše od toga. Bitna stvar koja mnogo olakšava ponavljanje hifza je nevjerovatna slast koja se osjeća prilikom učenja Posljednje Božije Objave.

Akos.ba: Studirate psihologiju u Sarajevu, a inače ste iz Goražda. Kakva je, po Vama, veza između psihologije i religije, i koliko smatrate da je poznavanje psihologije bitno za život jednog vjernika? Šta nam to psihologija pomaže u svakodnevnom životu?

Faruk Obuća: Psihologija se je kao veoma široka i egzaktna nauka već odavno snažno etablirala u svijetu kojeg poznajemo. Kao i medicina, psihologija nam pomaže da bolje razumijemo način na koji funkcionira naše tijelo, pogotovo mozak. Stoga smatram da bi svaka osoba do određenog nivoa trebala poznavati nešto iz domena psihologije. Mi smo Ummet čitanja i učenja, a sama psihologija je velikim dijelom posvećena upravo tome fenomenu, odnosno veoma zanimljivim procesima koji se dešavaju unutar nas prilikom stjecanja znanja i iskustva. Također, psihologija nam u svakodnevnom životu može pomoći da bolje i sa empatijom razumijemo postupke drugih ljudi, shvatimo da se često iza ljudskih djela kriju mnogo dublje stvari i pomognemo im da isprave neke sitnije ili krupnije greške koje čine, a kojih zapravo nisu ni svjesni. Psihologija i religija su bez sumnje veoma povezane oblasti. Čak se i jedna grana u psihologiji zove psihologija religije. Brojne studije u psihologiji su ukazale na to da religioznost pozitivno utječe na psihički razvoj ljudi, njihovih struktura ličnosti, jer im religija pomaže da u sebi izgrade snažne moralne vrijednosti, nadu, religija čini teške životne momente podnošljivijima itd. Ukratko, i psihologija i religija su na usluzi pojedincu i u budućnosti bi bilo korisno još više produbiti razgovor između njih.

Akos.ba: Kakav je život studenata u Sarajevu i Goraždu u mjesecu ramazanu? Kakav je vjerski život naših mladih tokom mjeseca ramazana?

Faruk Obuća:  Znamo da Sarajevo kao glavni i najveći grad u zemlji ima i najbogatiji studenski potencijal. Samim tim, najlakše je primjetiti utjecaj odabranog mjeseca na Sarajevsku omladinu. Ja nemam sumnje u to da se realno stanje koje se tiče posvećenosti vjeri kod omladine u oba spomenuta grada konstantno poboljšava. Sarajevske džamije su pune studenata i to daje posebnu draž sveukupnom ramazanskom ambijentu. Mnogi studenti osjete potrebu da se liše brojnih negativnih stvari tokom mjeseca Ramazana, a koje su činili kroz cijelu prethodnu godinu. Studenti uče i pamte Kur’an, idu na islamska predavanja, halke hadisa itd… Uglavnom, uvjeren sam da naše drušvo može postići mnogo ako budemo znali iskoristi ovaj ogromni potencijal naše omladine.

Akos.ba: Da li ste u toku ovog ramazana imali prilike posjetiti neke od naših džamija i prisustvovati na nekoj mukabeli i teraviji? Kakvi su Vam utisci vezani za ovogodišnji odaziv našeg naroda ovim ramazanskim ibadetima?

Faruk Obuća: Naravno. Kao Goraždanin moram se pohvaliti time da se i ovog ramazana već tradicionalno u Goraždanskoj Kajseriji džamiji održava hafiska mukabela koju uče Goraždanski hafizi, kao i hafizi iz drugih dijelova BiH i Turske. Uvijek vlada veliko interesovanje među populacijom za prisustvom toj mukabeli. Što se Sarajeva tiče, poznato je da imamo hafiske mukabele u mnogim džamijama, uključujući i žensku hafisku mukabelu u Hadžijskoj džamiji. Teravih namaz je idealna prilika za noćni odmor i predah nakon iftara, kao i za druženje i upoznavanje novih osoba. Teravih namaz u svakom mjestu kao i obično, privuče osobe koje baš i nisu bile aktivno vezane za džamiju u ostalim mjesecima mimo Ramazana. To je ta snaga mjeseca Ramazana, koji uvijek uspije izvući iz nas ono najbolje.

Akos.ba: Šta bi, po Vama, kao studentu psihologije i hafizu, trebale biti prioritetne aktivnosti današnje omladine? Na šta bi posebno trebali obratiti pažnju u svojim životima da bi bili i više sretniji i više uspješniji u životu?

Faruk Obuća: Omladina mora aktivno raditi na sebi, na izgradnji kako i duha tako i tijela. Bilo bi lijepo kada bi za ekranom provodili samo onoliko vremena koliko je zaista potrebno, kada bi više vremena posvetili šetnjama, fizičkoj vježbi, boravku u prirodi, jer sve to dovodi do osnaživanja zdravlja ljudi koje nam je uvijek prijeko potrebno. Islamska omladina mora biti aktivna i nabolje mijenjati svoju okolinu, a ne samo pasivno čekati da negativni utjecaji sredine djeluju na njih. Neka gledaju da se druže sa osobama boljim od njih, koje ih vuču naprijed, a sa lošijima od sebe neka se druže uz uslov da stalno rade na njihovom poboljšanju. Namaz i učenje Kur’ana moraju biti njihova svakodnevnica. Rađenje stvari u kojima uživamo, postavljanje zdravih životnih ciljeva i ophođenje sa drugima kao prema ljudskim bićima nas čini sretnijima. I naravno, ulaganje u obrazovanje kao najbolji način da pomognemo našem drušvu i državi mora biti individualni cilj svakog mladića i djevojke.

Akos.ba: Šta bi bila Vaša poruka za naše cijenjene čitaoce?

Faruk Obuća: Uvijek me je fascinirala činjenica da su prve riječi Objave bile: Uči, čitaj, u ime Tvoga Gospodara, Koji stvara. Sveznajući Allah dž.š. nam od samog početka jasno daje do znanja da je traganje za naukom najbolji i jedini način Islamskog i ljudskog progresa. Možemo vidjeti da je zapadna civilizacija danas tu gdje jeste upravo i isključivo zbog njihove posvećenosti nauci. Ne moramo gledati dalje od Kur’ana Časnog da uvidimo da je Islam zaista miroljubiva religija. Također, upravo u Kur’anu, koji je između ostalog i naučna knjiga, možemo prepoznati jasne dokaze i znakove pred kojima razuman čovjek ne može ostati ravnodušan. Oni se tiču modernih naučnih otkrića čije je istine Kur’an nagovijestio prije više od 14 stoljeća. Za kraj, moja poruka vašim cijenjenim čitaocima glasi: Takmičimo se u detaljnom proučavanju Kur’ana, jer ko zna, možda otkrijemo nešto što niko prije nas nije otkrio a što će zauvijek promjeniti naš svijet.

Akos.ba 

Povezani članci

Back to top button