Vijesti iz zemlje

Hafiska dova za prvog hafiza iz B. Dubice i Banjalučkog muftijstva

U petak, 08.07.2016., je poslije ikindije-namaza u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Dubici održana hafiska dova prvom hafizu Bosanske Dubice nakon više od 100 godina, hafizu Nedimu Botiću.

Svečanost su svojim prisustvom uveličale brojne visoke zvanice iz vjerskog i društvenog života, među kojima i banjalučki muftija dr. Osman ef. Kozlić, mr. Nusret Abdibegović izaslanik reisu-l-uleme i direktor uprave za vjerske poslove IZ BiH, prof. dr. Fuad Sedić, dekan IPF-a u Bihaću, mr. Jakub Salkica, glavni imam MIZ Zenica, te hfz. dr. Kenan Musić prof. FIN-a u Sarajevu.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio mr. Safet ef. Beganović glavni imam MIZ-a Bosanska Dubica, zahvalivši se svima na dolasku i podsjetivši na historijat Medžlisa i značaj održavanja hafiske dove za ovaj kraj. Zatim se obratio banjalučki muftija dr. Osman ef. Kozlić istakavši da mu je čast biti domaćin ove svečanosti i da hafiska dova u Bosanskoj Dubici budi nadu u bolju budućnost na ovim prostorima. Muftija Kozlić je istakao da je hafiska dova u Dubici posebno važna jer hfz. Nedim Botić nije samo prvi hafiz iz Dubice, već i cijelog banjalučkog muftiluka nakon dugo vremena. Muftija je čestitao Medžlisu i glavnom imamu mr. Beganoviću na sjajnom radu s omladinom, čiji su plod četiri svršenika medresa i prvi hafiz Kur’ana s ovih prostora.

U nastavku svečanosti je deset hafiza Kur’ana proučilo odlomke iz Kur’ana nakon čega je hafiz Nedim Botić proučio kratke sure iz Kur’ana, a njegov muhafiz mr. hfz. Dževad Hrvačić hafisku dovu. Na kraju svečanosti prisutnima se obratio mr. Nusret Abdibegovića koji je uručio diplomu dubičkom hafizu Botiću.

Nakon svečanosti, domaćini su pripremili bogat ručak, a prisutni su bili počašćeni kahvom iz Vispakove Zlatne džezve.

Nedim Botić je član AKOS-a i redakcije portala i ovom prilkom mu čestitamo. 

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button