Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Grejp – idealna namirnica za pomlađivanje

Grejp – idealna namirnica za pomlađivanje

Osim što ima visok udio vitamina C, izrazito je bogat i drugim hranjivim tvarima – piše zena.rtl.hr

Iako je otkriven u davnom 18.vijeku, njegova popularnost nije se smanjila do danas. Prvi grejp pronađen je na Karipskom otočju, tačnije na Barbadosu, a najveći proizvođač grejpa danas je Savezna američka država, Florida. Grejp je namirnica koje je najpoznatija kao jako zdravo voće, no zapravo se iz njega dobivaju i eterična ulja koja se koriste u izrazi parfema i osvježivača prostora.

Osim što ima visok udio vitamina C, izrazito je bogat i drugim hranjivim tvarima poput likopena, vlakana, fosfora, magnezija, željeza i mnogih drugih što ga svakako svrstava među najpoželjnije namirnice u prehrani. Također, mnoge studije koje su do sada provedene, dokazuju da je grejp idealan za mršavljenje i mlađi izgled, a pozitivno utječe i na oslobađanje od umora i jačanje imuniteta.

MRŠANJE

Uz redovitu vježbu, grejp može podstaći brže sagorijevanje masti, a njegov miris dokazano smanjuje apetit jer djeluje na jetrene enzime tako da smanjuje želju za hranom. Također, grejp će vas dugo držati sitima što ga čini idealnom namirnicom za vrijeme kada odlučite pripaziti na vašu prehranu.

LJEPŠA KOŽA

Grejp obiluje vitaminom C koji pospješuje proizvodnju kolagena u koži, te ju čini ljepšom i elastičnom, a njime se vrijedi boriti i protiv peruti i pojave akni jer djeluje blagotvorno na liječenje nepravilnosti na koži. To je ujedno i razlog zašto ga možemo često pronaći u mnogim kozmetičkim preparatima za kožu.

OČUVANJE ZDRAVLJA

Grejp se smatra čarobnom namirnicom jer utiče na mnoge stavke vezane uz ljudsko zdravlje. Koristan je kod liječenja tegoba vezanih uz visoki holesterol, te pomaže u borbi protiv više vrsta raka. Neke studije ističu da limonoid, sastojak kojim grejp obiluje, čak može spriječiti formiranje tumora.

Usprkos svim navedenim blagodatima, kod uzimanja grejpa treba biti i vrlo oprezan jer se on ne bi smio kombinirati s nekim vrstama lijekova. Kako biste bili sigurni koji su to, najsigurnije je da se posavjetujete sa svojim porodičnim ljekarom.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top