Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Gorka istina: Zašto smo zaostali, a muslimani smo?

Gorka istina: Zašto smo zaostali, a muslimani smo?

 Kakva je vrijednost arapskog čovjeka, kada se odvoji od islama i kada glavu okrene od njegove upute, slijedeći svoje strasti? Koliko vrijedi na lokalnom i međunarodnom planu, kako materijalno, tako i moralno? Sto se tiče njihove novije historije, odgovor je strašan! Saznao sam da je hiljadu arapskih zarobljenika razmijenjeno za tri Izraelca. Pogodba je, prema Jevrejima, bila plodotvorna ili čak zadovoljavajuća.
Zašto? Zamisli da je islam u odnosu na Arape kao električna struja u odnosu na sijalice, koje bez nje ne mogu sijati. Kada se presiječe i isključi struja, sijalice ostaju prazne lampe, kojima ne može pomoći ni zejtin (gas), niti drvce šibice!
Druge ljudske vrste je moguće pokrenuti kojekakvim (životnim) filozofijama (ili filozofskim učenjima), mogu dostići svoj vrhunac ili propadati pomoću raznoraznih struja. 

Samo je vjera ustanju iznjedriti kod Arapa njihove najbolje karakteristike. Kada izgube vjeru postaju ponovo plemena koja se međusobno uništavaju, postaju otpaci ili nule u svijetu brojki. Nije ni čudo kada njih hiljadu vrijedi kao tri Jevreja.
Vratio sam pogled na mnogobrojne događaje koje su izrodile tegobne noći, pa sam vidio ono što zasmijava i rasplakuje. Na hiljade Arapa se nalaze u zatvorima, a njihovo zatvaranje nije terorizam, niti je njihovo okivanje u lance poniženje. Stati osobama iz nekog drugog naroda, koje se mogu izbrojati na prste, na njihov put ili priprijetiti im, veliki je zločin, svjetska kriza, uzbuna u klubovima i zanimacija svjetskih ceremonija. Kako je na ovom svijetu jeftin arapski čovjek, kako je mizerna njegova krv i njegova čast i kako je uzurpirano njegovo pravo. Međutim, on je glavni krivac za sve što mu se dešava. Samoubica ne može optužiti nikoga da ga je ubio, jer on je ubio samoga sebe.
Allah je ukazao čast Arapima na dan kada je između njih poslao Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kada ga je izabrao da izvrši svoju poslaničku misiju. Kada negiraju ovu činjenicu i kada tu poslanicu zaborave, kakav će ugled imati među ljudima?
Oni kažu: “Mi imamo drugu poslanicu i imamo drugu lojalnost!” Koja je to poslanica, ako nije islam? I koja je to lojalnost ako nije lojalnost uzvišenoj Objavi?
Čudno je, da čudnije ne može biti, to što se Arapi udaljavaju od Kur’ana i Suneta u vrijeme kada drugi žurno teže vraćanju svome naslijeđu, kojeg se pridržavaju i iz kojeg crpe svoju energiju. U jednom kuvajtskom dnevnom listu pročitao sam veliki naslov u kojem se kaže “Regan pribjegava indžilskim ajetima (citatima iz Biblije) u odbrani vojnih izdataka”. O vlastima u Izraelu sam pročitao ono što je gore i gorče.
A mi, arapski velikani, ne dozvoljavamo da ovakva zaostalost uzme maha i ne volimo da se ugledamo na tekstove Kur’ana i Suneta da pomognemo sami sebi. Mi smo sinovi Hanibala i Imrul-Kajsa i to nam je dovoljno od časti (ugleda) ili odvratnosti.
 

***

Odlomak iz knjige “Gorka istina”

Autor: Muhammed Gazali

Izdavač: Libris, Sarajevo 2003.

Prijevod: Mr. Osman Kozlić

Recezenti: mr. Ahmet Alibašić, Amir Karić

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top