Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > Godišnjica smrti kralja: Nakon smrti Tvrtka I Bosna je postala plijen ambicije, pohlepe, podjela, ratova…

Godišnjica smrti kralja: Nakon smrti Tvrtka I Bosna je postala plijen ambicije, pohlepe, podjela, ratova…

Tvrtko I spada u red najvećih historijskih ličnosti ne samo u kontekstu Bosne i Hercegovine ili zapadnog Balkana nego je riječ o osobi sa značajnom evropskom reputacijom, ocijenio je u izjavi za Fenu profesor sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu Salmedin Mesihović.

Na današnji dan 1391. godine umro je Tvrtko I Kotromanić, prvi bosanski vladar koji je uzeo titulu kralja.

Kraljevina-Bosna

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Bosnu učinilo najsnažnijom južnoslavenskom zemljom, a Tvrtka najvećim vladarem u povijesti srednjovjekovne Bosne.

– Sa svojom misijom ujedinjavanja i objedinjavanja kao i stvaranja domaće jake političke sile nasuprot susjednim imperijalnim konceptima može stajati uz bok Batonu Dezitijatskom koji je to činio prije njega i Josipu Brozu Titu nakon njega. Nažalost, kao i u slučaju spomenute dvojice, nakon njegove smrti njegova tvorevina koja je trebala da ima budućnost postala je plijen ambicije, pohlepe, podjela, međusobnih ratova i gluposti pa i otvorenih izdaja velikaša i na kraju plijen koji je “šaptom pao” u ruke velikih imperija – kazao je prof. Mesihović za Fenu.

ljiljan.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top