Vijesti iz svijeta

Francuski zastupnik Bilongo: Rasizam je zločin, a ne mišljenje

- Ovog francuskog zastupnika je 3. novembra na rasističkoj osnovi verbalno u Narodnoj skupštini napao zastupnik krajnje desnice Gregoire de Fournas

Francuski zastupnik Carlos Martens Bilongo, koji je početkom mjeseca u Narodnoj skupštini Francuske bio meta verbalnog rasističkog napada, izjavio je da je rasizam zločin, a ne mišljenje ili stav, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovog francuskog zastupnika je 3. novembra na rasističkoj osnovi verbalno u Narodnoj skupštini napao zastupnik krajnje desnice Gregoire de Fournas.

Govor tamnoputog zastupnika Bilonga iz stranke krajnje ljevice La France Insoumise (LFI) prekinuo je Fournas, zastupnik krajnje desničarske Nacionalne fronte (RN), riječima “Nazad u Afriku“, nakon čega je sjednica prekinuta.

U momentima kada su mu upućene ove rasističke uvrede, Bilongo je držao govor u kojem je skrenuo pažnju na tešku situaciju sa 234 migranata koje je spasio humanitarni brod “Ocean Viking”, ali koji su danima čekali bespomoćno u Mediteranskom moru zbog odbijanja bilo koje države članice Evropske unije (EU) da ih prihvati.

Bilongo je u razgovoru za AA kazao da je duboko razočaran i uznemiren zbog rasističkih uvreda u zgradi francuskog parlamenta u 2022. godini, dodajući da je u tom momentu odmah osjetio veliku ljutnju i bol.

Istakao je da je zastupnik Fournas dobio najvišu moguću kaznu prema statutu Skupštine, dodajući ipak da mnogi građani Francuske kaznu smatraju nedovoljnom.

“Ovo je potpuno neprihvatljiva rasistička izjava. Rasizam je zločin, a ne mišljenje”, kazao je Bilongo.

Bilongo je rođen 1990. godine u francuskom Villiers-le-Belu, a njegovi roditelji su porijeklom iz Konga i Angole.

Ovaj mladi zastupnik također je ocijenio riječi zastupnika Fournasa i kao uvredu za francuski narod.

Bilongo je podsjetio da se na evropskom kontinentu vodi rat Rusije protiv Ukrajine te da se rasizam i ksenofobija svakako moraju eliminisati.

Na pitanje da li su on ili drugi zastupnici ranije bili izloženi sličnim rasističkim uvredama, Bilongo je kazao da je i ranije bilo takvih verbalnih napada.

“Čuo sam ovo i ranije, nažalost. Nakon ovog tužnog događaja ponovo sam bio meta uvreda putem e-maila, pošte, različitih kanala, Twittera i slično, ali sam istovremeno primio i poruke podrške”, rekao je on.

Iako je Fournas u svojoj izjavi novinarima nakon incidenta tvrdio da je mislio na ljude na migrantskom brodu, a ne na zastupnika Bilanga, o ovom slučaju se već dugo raspravlja u Francuskoj.

Nacionalna skupština je kaznila zastupnika Fournasa tako što mu je smanjila dvomjesečnu zastupničku naknadu i zabranila mu prisustvovanje skupštinskim zasjedanjima na 15 dana.

Povezani članci

Back to top button