Kulinarstvo

Evo kako pripremiti pečeni kesten, i obradovati svoje ukućane

Okusi ove šumske delicije su nam trenutno na raspolaganju i to jednostavno ne smijemo propustiti. Kuhani ili pečeni, slani ili slatki, kesteni su uvijek prefini.

Jeste li od onih koji jedva čekaju da dobro poznata mjesta u gradu zauzmu kestenari, i onda vas osvoje divnim jesenskim kestenovim mirisima? Čim ih vidite morate ih imati.

Vjerovatno ste ih već pripremali kod kuće, ali nikada nisu ni blizu dobri kao kod kestenara. Od sada ne mora biti tako, donosimo vam recept za izvrsni pečeni kesten, možda i bolji nego u kestenara i uz koji ćete odeševiti ekipu.

Za početak, nemojte rizikovati posjekotine oštrim i ozljede tupim noževima, rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna je samo jedna duga linija duž ispupčenog djela kestena i to napravljena nazubljenim nožem za hljeb, sa kojim su ozljede prsta gotovo nemoguće.

Kada ste kesten narezali stavite ga u šerpu i prelijte hladnom vodom tako da voda prekrije kesten. Posolite vodu koliko mislite da je dovoljno srazmjerno količini koju pripremate i stavite na vatru. Zagrijte dok ne provri, zatim čim provrije, kesten vadimo i stavljamo u posudu za pečenje.

http://www.narodnilijek.com

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button