Vijesti iz svijeta

Erdogan: U Turskoj nema mjesta za one koji ne poštuju njenu nezavisnost

Ta izjava se nije odnosila na bilo koju osobu ili temu, već direktno je ciljala pravosuđe i suverena prava Turske, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan o izjavi ambasada o slučaju “Kavala“–

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je večeras da se nedavna izjava deset ambasada u Ankari o slučaju “Kavala“ ne odnosi na bilo koga, niti na bilo koju temu, već da direktno udara na pravosuđe i suverena prava Turske.

Erdogan je predsjedavao višesatnom sjednicom kabineta u Ankari, a u obraćanju naciji je istakao da Turska nastavlja jačati svoje odnose sa državama Afrike. Podsjetio je na dobrodošlicu koju je imao u tri afričke države tokom prošlosedmične turneje.

“Jačanje odnosa s Afrikom nam je jedan od prioriteta vanjske politike i radimo na tome jačanjem diplomatske mreže, ekonomskih i trgovinskih odnosa. Nastavit ćemo tako“, kazao je Erdogan.

Upozorivši da kolonijalne pretenzije nisu okončane i da se Afrikanci sjećaju patnje iz prošlosti, Erdogan je istakao da Afrika prepoznaje drugačiji i pravični stav Turske.

“Neka nam ne zamjere. Turska nastavlja zajednički graditi budućnost s našim prijateljima iz Afrike i tako uznemiravati koloniste“, poručio je Erdogan.

Erdogan je komentirao i nedavnu izjavu deset ambasada u Ankari u vezi sa slučajem “Kavala“ koji se odnosi na Osmana Kavalu, jednog od 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se nedavno putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako “sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj” te su pozvale na njegovo oslobađanje.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore tih država, a Erdogan je u subotu kazao kako je dao upute ministru vanjskih poslova da se deset stranih ambasadora proglasi personama non grata u Turskoj.

Ambasade spomenutih država danas su, u jeku sjednice kabineta u Ankari, izdale saopćenja u kojima potvrđuju da će poštovati 41. član Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je protumačeno kao njihov korak unazad u odnosu na prvobitne kontraverzne izjave o slučaju “Kavala“.

Erdogan je poručio da Turska ne želi izazivati krize, već isključivo braniti svoju nezavisnost i suverena prava.

“Ta izjava se nije odnosila na bilo koju osobu ili temu, već direktno je ciljala sudstvo i suverena prava Turske“, kazao je Erdogan i poručio da u Turskoj nema mjesta za one koji ne poštuje njenu nezavisnost, bez obzira na njihova zvanja.

Erdogan je potom naglasio da je dužnost šefa države da adekvatno odgovori na takvo nepoštivanje nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa Turske i njegovog osoblja.

“Adekvatno ćemo odgovarati sve dok ne priznaju da griješe, svi koji se vraćaju starim navikama i ljubaznost Turske vide kao njenu slabost“, poručio je Erdogan.

Pojasnio je da Ustav Turske zabranjuje bilo kakvo miješanje u pravosuđe, uključujući strane ambasadore, kao i domaće institucije.

Erdogan je kazao da se nada da će ambasadori deset država ubuduće više računa voditi o poštivanju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima koja im zabranjuje miješanje u unutrašnje poslove i nalaže poštivanje zakona država u kojima rade.

Osman Kavala je jedan od 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku. Turski predsjednik je kazao kako je Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj, a izjave ambasadora okarakterisao je kao izraz neodgoja.

Altun: Turska uvijek poštuje unutrašnje poslove drugih zemalja

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske prof. Dr. Fahrettin Altun na svom Twitter nalogu je napisao: “Zahvalni smo na vodstvu koje je naš predsjednik Erdogan pokazao protiv neprihvatljive izjave koju je dalo 10 ambasada u Turskoj. Njegova reakcija na ovu izjavu kojom je iskazano nepoštovanje rezultat je njegove posvećenosti i osjetljivosti prema našem nacionalnom suverenitetu.

Turska uvijek poštuje unutrašnje poslove drugih zemalja i nikada se ne miješa u sudske procese u skladu s međunarodnim pravom i običajima. To isto očekujemo i od drugih naroda, posebno savezničkih, i njihovih predstavnika u našoj zemlji.

Naše Ministarstvo vanjskih poslova je već dalo neophodan odgovor ovim stranim misijama i upozorilo ih na njihovo neprihvatljivo ponašanje. Naša vlada neće bježati od bilo kakvih daljnjih koraka kako bi pokazala da nikada nećemo ugroziti naš nacionalni suverenitet.

Oni koji su zbog svojih političkih interesa požurili da ovaj diplomatski spor pretvore u domaće pitanje, očito su zalutali. Njihova tvrdnja da slijede put vođe koji je jednom rekao: “Nezavisnost je moj karakter” je apsurdna laž.

Naš predsjednik Erdogan je beskompromisan kada je u pitanju turski nacionalni suverenitet i sigurnost naše nacije. Još jednom se uspravio i pokazao svijetu da je naša vlada spremna poduzeti sve neophodne korake kako bi osigurala naš suverenitet i nezavisnost.”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button