Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Elvir Resić direktor TVSA za Akos.ba: Imajmo povjerenja jedni u druge i tražimo da se čini dobro

Elvir Resić direktor TVSA za Akos.ba: Imajmo povjerenja jedni u druge i tražimo da se čini dobro

Mediji u Bosni i Hercegovini imaju veliki uticaj kada je riječ o kreiranju javnog mišljenja. Nažalost mnogobrojni mediji svjesni moći koje posjeduju svoju ulogu koriste na neprimjeren način promovirajući senzacionalne i lažne teme. Sa direktorom Televizije Sarajevo Elvirom Resićem razgovarali smo o medijskoj sceni u Bosni i Hercegovini, programu TVSA, očekivanjima od naredne kalendarske teme, ali i posljednjim haškim presudama koje su mediji različito prezentovali javnosti.

Razgovarao: Admir Lisica

Akos.ba: Tokom ove godine bosanskohercegovačka javnost mogla je primjetiti niz pozitivnih noviteta u programu TVSA. Sasvim sigurno jedan od najznačajnijih projekata je početak emitiranja „BH Dnevnika“ koji je već u prvim mjesecima svoga emitiranja ispunio očekivanja javnosti. Šta možemo očekivati od „BH Dnevnika“ u narednoj godini?

Elvis Resić: TVSA je u započela i u potpunosti završila proces digitalizacije proizvodnje i emitiranja u rekordnom vremenu, za nešto više od godinu dana. Moderno smo opremili tri studija i promijenili kompletan vizuelni identitet emitiranog programa. Pored toga, danas se program naše kuće nikada ne prekida. Imamo tradicionalno dobre i gladane emisije kao što je Dnevnik TVSA, Sarajevsko jutro, Sport magazin, Argumenti, a uveli smo i nove sadržaje poput emisije Sarajevo biznis, Nedjeljno popodne, Kultura sjećanja i druge. Posebno treba naglasiti projekat saradnje sa drugim bh. televizijama, kao što su Televizija Tuzlanskog kantona, Televizija Unsko-Sanskog kantona, Televizija Zenica, City TV iz Mostara, Televizija BPK Goražde, a u posljednje vrijeme su nam se pridružile i televizije iz Kaknja, Visokog, Živinica, Banje Luke, Brčkog, Novog Pazara. Sa partnerskim televizijama već skoro dva mjeseca realiziramo projekat BH dnevnik, koji je na programu svakim radnim danom u 21 sat. Reakcije su pozitivne i sve više gledalaca nas prati. U narednoj godini samo treba nastaviti objektivno i profesionalno izvještavati naše gledaoce o onome što se dešava širom naše Bosne i Hercegovine. Sve što smo uočili kao manjkavosti ćemo otklanjati, a ono što je dobro razvijati.

Akos.ba: „O bosanskom na bosanskom“ je također veoma značajan projekat koji ima za cilj pormovisanje i očuvanje bosanskog jezika. U jednom od razgovora koji sam vodio sa profesorom Seadom Šemsovićem govorio mi je o promovisanju „zaboravljenih“ bošnjačkih pjesnika kao što je Avdo Međedović. Smatrate li da upravo ovakvi projekti mogu oživjeti kolektivno sjećanje na istaknute bošnjačke intelektualce?

Elvir Resić: „O bosanskom na bosanskom“ je emisija koju realiziramo sa Institutom za jezik u Sarajevu. U toj emisiji govore naučnici i stručnjaci iz cijele države, uglavnom lingvisti i filolozi. Jezik je srž svakog kulturnog bitka i dužni smo mu posvetiti pažnju koju zaslužuje. Posebno je bosanski jezik na udaru zlonamjernika, negiraju ga, pokušavajući ga na različite načine istisnuti, barem nominalno, iz javnog života. Ova emisija je naš odgovor. Trenutno radimo na pripremama emisije „Dugo svitanje“, koja će obrađivati tematiku istoimenog velikog bošnjačkog historijskog romanana Halida Kadrića. To će biti nešto potpuno novo u medijskom prostoru, sa scenografijom s početka prošlog stoljeća, kostimima, glumcima. Nadam se da će i „bošnjački Homer“ Avdo Međedović, ali i drugi naći svoje mjesto u našem programu.

Akos.ba: Možemo li govoriti o tome da medijskoj sceni u Bosni i Hercegovini nedostaje dovoljno profesionalnosti?

Elvir Resić: Mediji su profesionalni onoliko koliko su nezavisni. Nema danas mnogo nezavisnih medija, ni kod nas ni u svijetu. Novinari često imaju svoje mecene, finasijere i tada nema govora o profesionalizmu. Ljudi su, inače, slabi na novac. Tome svjedočimo u medijskom prostoru, gdje se jasno vidi kako neki „veliki“ novinari otvoreno, ili što bismo narodski rekli „ašićare“ rade za interese političkih moćnika i interesnih grupa. TVSA se u velikoj mjeri finansira novcem iz Budžeta Kantona Sarajevo i dužna je pratiti ono što se u Kantonu dešava, informirajući tako građane o stvarima koje direktno utječu na njihov svakodnevni život. Ne bavimo se špekulacijama i senzacijama i vjerujem da se po tome razlikujemo od mnogih medija.

Akos.ba: Kada govorimo o medijskoj sceni da li su nedavne presude ratnim zločincima dokazale subjektivnost u izvještavanju medija, posebno mislim na one u manjem bosanskohercegovačkom entitetu?

Elvir Resić: To nas nije iznenadilo, Još jednom smo se uvjerili da zvaničnici, pa tako ni novinari ni urednici  u manjem bh. entitetu nisu spremni suočiti se sa zlodjelima koja je politički, vojni i policijski vrh  od 1992. do 1995. godine počinio u njihovo ime. Nažalost, tamo su Bošnjaci, kao žrtve genocida i masovnih zločina i danas izloženi nasilju i diskriminaciji. Dobro bi bilo da to neke mlađe generacije promijene, ali s obzirom na obrazovni sistem u RS-u nisam siguran da možemo biti optimisti. Međunarodna zajednica bi morala sankcionirati sve one koji ne poštuju odluke međunarodnih sudova, one koji negiraju genocid i one koji nastavljaju sa diskriminacijom.

Akos.ba: Da li možemo u novoj godini očekivati nove projekte u produkciji TVSA koji će biti od nacionalnog značaja kao predhodni navedeni?

Elvir Resić: Zajedno sa partnerskim televizijama planiramo realizirati jedno natjecanje u znanju, kao veliki nacionalni projekat te vrste. Pokušat ćemo na taj način gledaocima ponuditi drugačiju vrstu zabave od one kojom su preplavljeni tv kanali u BiH i cijeloj regiji. To je zahtjevan posao, produkcijski vrlo složen, ali se nadam da ćemo uspjeti u tome.

Akos.ba: Vaša poruka čitaocima portala Akos.ba?

Elvir Resić: Svašta bi se moglo poručiti čitaocima portala Akos.ba, kojih ima mnogo, hvala Bogu. Takvi mediji su nam prijeko potrebni, pogotovo omladini. Pozvao bih sve nas da imamo povjerenja jedni u druge, da jedni u drugima tražimo dobro, jer ga sigurno ima mnogo više nego zla. Pokušava se stvoriti slika da ništa u našoj zemlji ne može funkcionirati, da ne valjamo kao narod i kao ljudi, da su svi drugi bolji i da je svugdje bolje. Ne vjerujte u to. Ima stvari koje bismo mogli raditi bolje, efikasnije, ali zato trebamo raditi na sebi. Tako ćemo najbolje pomoći i sebi i društvu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top