Ekonomija

Elektroprivrede BiH: U rudnike Kreka i Đurđevik biće uloženo 329,7 mil. KM

Ukupna investiciona ulaganja u rudnike “Kreka” i “Đurđevik” u trogodišnjem periodu iznosiće 329,7 miliona KM, rečeno je u utorak na prezentaciji o ulaganjima “Elektroprivrede BiH” u rudnike Koncerna, kojoj su prisustvovali premijeri Federacije BiH i Tuzlanskog kantona Fadil Novalić i Bego Gutić.

Rudnik uglja “Kreka” investiraće 158,3 miliona KM, a Rudnik mrkog uglja “Đurđevik” 35,6 miliona KM. Sredstva će biti investirana u nabavku opreme i mehanizacije, izgradnju novih rudarskih objekata i rekonstrukciju postojećih, kao i investicione radove u postojećim i pripremu za izradu novih jamskih prostorija.

Ulaganje u rudnike vršiće se prema strateškom značenju pojedinih rudnika za elektroenergetski sistem, a na osnovu elaborata o tehničko-ekonomskoj opravdanosti ulaganja, saopšteno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona. Prioritet je zaustaviti pad u proizvodnji uglja koji je bio prisutan od 2011. do 2015. godine, donijeti program mjera za povećanje proizvodnje, podići nivo zaštite, obezbijediti dovoljne količine uglja za postrojenja Termoelektrane “Tuzla”, izvršiti reviziju invalida druge kategorije i reviziju rezervi uglja u rudnicima u okviru Koncerna “Elektroprivrede BiH”.

Tokom prezentacije istaknuta je važnost smanjenja proizvodne cijene uglja da bi se obezbijedila konkurentnost na tržištu. Novalić je govorio o energetskoj nezavisnosti i osiguranju konkurentnosti “Elektroprivrede BiH” i rudnika na tržištu, što je strategija Vlade FBiH.

Prezentaciji u Tuzli prisustvovali su i direktor “Elektroprivrede BiH” Bajazit Јašarević, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džinić, te predstavnici rudnika, Tuzlanskog kantona i grada Tuzle.

Džinić istakao je podršku federalne Vlade ovom investicionom ciklusu “Elektroprivrede BiH”, uz pravilnu kontrolu realizacije investicija i pohvalio trend povećanja proizvodnje uglja u rudnicima Koncerna “Elektroprivrede BiH”.

indikator.ba

Povezani članci

Back to top button