Sportske novosti

Džudo turnir “Vinko Šamarlić“: Sjećanje na heroja okupilo 500 sportista iz regiona

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“, 25. po redu, danas se održava u sportskoj dvorani u naselju Grbavica. Ovo jedinstveno takmičenje, koje se održava u čast velikog sportiste i heroja odbrane Sarajeva, okupilo je djecu uzrasta od šest do 18 godina iz 47 klubova regiona. Njih oko 500 boriće se za odličja, ali i prisjetiti se nekadašnjeg sjajnog džudiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine, dan prije odlaska na Olimpijske igre u Barceloni, javlja Anadolu Agency (AA).

Ahmed Muftić, jedan od članova Organizacionog odbora turnira naglasio je kako je svima u Sportskom društvu i Džudo klubu Željezničar, posebno drago što se ovogodišnji turnir prvi put održava u novoj dvorani na Grbavici.

“Na turniru će nasupiti oko 500 takmičara od najmlađih do juniorske konkurencije. Uz veliko zalaganje ljudi, koji godinama organizuju ovaj turnir, prvi put ove godine takmičenje će se održati u novoj dvorani zahvaljujući Nedžadu Koldži, načelniku Opštine Novo Sarajevo. Došli smo u situaciju da se prvi put turnir održi u ovoj dvorani i vjerujte da se svi naježimo od dragosti. Ovom dvoranom Željezničar, odnosno sportsko društvo, je dobilo dvoranu koju su dugo željeli. Došli su takmičari iz svih zemalja regije. Svi znaju ko je bio Vinko Šamarlić u ovoj državi i svi su svjesni zbog čega i na koji je način poginuo“, kazao je Muftić, te dodao:

“Džudo sport je dosta skup, a nema sredstava. Za Džudo klub Željezničar turnir je veoma značajan. Da nije Željezničara i još nekih entuzijasta veliko je pitanje da li bi se ovaj turnir održavao. Ovoga puta su se uključili i kantonalno ministarstvo, boračka organizacija i Opština Novo Sarajevo. Godinama smo se ‘seljakali’, ali sada napokon možemo reći da će se svake godine turnir održati u Sarajevu. Mislim da je do sada ovo najbrojniji turnir.“

Samir Čajić Čaja bio je prijeratni i ratni prijatelj sa Šamarlićem, kaže da je izuzetno ponosan što su na turnir u čast njegovog učitelja i saborca došli mladi sportisti iz cijelog regiona.

“Vinko Šamarlić je bio kandidat za Olimpijske igre 1992. godine u Barceloni. Časno je poginuo dan pred odlazak na Olimpijadu. Bio je predratni reprezentativac bivše Jugoslavije u džudou. Ne znam šta reći o Vinku, a da čovjek ne uskrati i njegovu obitelj i nas njegove prijatelje i poštovaoce. Bio je moj učitelj, radili smo prije rata zajedno u specijalnoj jedinici MUP-a BiH. Ostali smo vjerni državi BiH, bio nam je uzor, vodilja i danas sam izuzetno poseban kada znam da na 25. memorijalni turnir dođe 47 klubova. On je zaslužio da uđe u anale. Rat trebamo zaboraviti, ali ne smijemo zaboraviti plemenitu poruku da se sportom može pobijediti svaki problem i preći svaka granica, jer je sport ono što oplemenjuje i ujedinjuje ljude“, kazao je Čajić za AA.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajaće do večeranjih sati. Na 25. memorijal u čast Šamarlića došlo je 47 klubova iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i BiH.

Članovi Organizacionog odbora turnira i poštovaoci Šamarlićevog lika i djela u 12 sati su obišli mjesto njegove pogibije na Hrasnom Brdu, a zatim i njegov grob na “Lavu“.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice MUP-a BiH. Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevu u naselju Hrasno Brdo. Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom“, “Medaljom za hrabrost“ i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima“.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button