Zdravlje

Dženetsko piće: Ljekovita svojstva đumbira

Već hiljadama godina neizostavan lijek u istočnjačkoj medicini predstavlja đumbir.

Njegov okus je slatkasto-pikantan, izaziva ljutkasti osjećaj u ustima, a nosi mirisnu notu citrusa. Može se koristiti svjež, u komadu, izrendan i u prahu. Sadrži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom – prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprječava grčeve.

Istraživanja su pokazala da opušta i smiruje probavni sistem, smanjuje nadutost te pomaže kod mučnina u trudnoći. Uklanja i simptome morske bolesti i bolesti putovanja. Djeluje i protuupalno, pa je veoma koristan za ljude oboljele od reumatoidnog artritisa i osteoartritisa, ali i za ublažavanje boli nakon sportskih aktivnosti. U novijim naučnim istraživanjima navodi se da đumbir uništava kancerogene čelije. Također, potvrđeni su i blagotvorni učinci đumbira na kardiovaskularni sistem, smanjenje razine holesterola, sprječavanje zgrušavanja krvi i stvaranje tromba.

Sve ove naučne činjenice o ljekovitosti đumbira potvrđuje nam i Kur’an-ski ajet, kada govoreći o užicima koje će vjernici iskusiti u Džennetu, Svemogući Allah kaže: “U njemu će iz čaše piće đumbirom začinjeno piti. ” (Ad-Dahr, 17.)

Najdjelotvorniju kombinacija predstavlja mješavina đumbira i meda.

Potrebni su:

-1/2 kg meda

-2 srednja korijena svježeg đumbira.

Đumbir ogulite i naribajte ili usitnite u blenderu. Dobivenu smjesu dobro iscijedite i tako dobiveni sok pomiješajte s medom. Uzimajte 2-3 puta dnevno po jednu kašiku.

Piše: Alma Kazić


[1] Iris F. F. Benzie, Sissi Wachtel-Galor; Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button