Vijesti iz zemlje

Džemat Gubavica: Omladina i mektebski polaznici obilježili Dan nezavisnosti BiH

Svoju privrženost i ljubav prema svojoj domovini Bosni i Hercegovini, omladina hora „Mizan“ i učenici mekteba, nastojala su na svoj način pokazati i ovog puta u prostorijama spomen sobe u džematu Gubavica (Medžlis IZ Mostar).

Naime u nedjelju, 26. 02.2017 god. upriličeno je druženje, ali i korisno predavanje o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Polaznici mekteba i omladina hora „Mizan“, prije pomenutnog predavanja, dovom su se sjetili svih naših šehida koji su dali svoje živote za domovinu.

Na samome početku programa prisutnima se obratio  muallim Abaz ef. Tule.

”Prvi mart je potvrda kontinuiteta u hiljadugodišnjem postojanju Bosne i Hercegovine, kao i prije 25 god. kad su Bosanci i Hercegovci odlučili kakvu državu žele da imaju.

Od tog dana do danas, godinama mi dokazujemo i pokazujemo da se borimo za takvu Bosnu i Hercegovinu” – rekao je Abaz ef.

”U Bosni i Hercegovini je 29. februara i prvog marta 1992 god. održan referendum o nezavisnosti, a većina se tada izjasnila da je za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Sa ovim skromnim, ali i značajnim druženjem u našem džematu održava se kontinuitet, te se našoj djeci i omladini  ostavlja u emanet da moraju čuvati, pamtiti i obilježavati ovakve datume, značajne za našu državu Bosnu i Hercegovinu.” – poručeno je sa ovog druženja.

Ovaj džemat je inače jedan od posebno aktivnih džemata na području Medžlisa IZ Mostar. Zahvaljujući ažurnosti vrijednog Abaz efendije dosad su ostvareni mnogi značajni rezultati u različitim poljima.

”Putem portala Akos.ba svim patriotama Bosne i Hercegovine čestitamo 1.Mart Dan nezavisnosti.” – poručila je vrijedna omladina ovog hercegovačkog džemata.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button