Zdravlje

Zašto ne trebamo dijeliti šminku s prijateljicama?

 

Većina žena koja čita ovaj blog ne može zamisliti da ujutru iz kuće izađe bez maskare i olovke za oči. Ovakve svakodnevne navike podižu samopouzdanje i dio su rutine o kojoj najčešće i ne razmišljamo. Ipak, iako vas uljepšava, kozmetika koja se nanosi na područje oko očiju može da ostavi privremene ili trajne posljedice. S druge strane, ukoliko se prate jednostavne upute, potpuno je sigurno korištenje većine proizvoda na tržištu.

Rok trajanja

Da biste izbjegli bakterijsku infekciju ne koristite proizvode duže od preporučenog roka na ambalaži. Maskara i olovka za oči proizvodi su koje najčešće treba mijenjati, otprilike svaka 3 do 4 mjeseca, ili kada se počnu formirati grudvice u maskari. Također, izbjegavajte i kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja.

Redovno čistite četke

Kozmetičke četke kojima se nanosi šminka plodno su tlo za bakterije. Tako svaki put kada aplicirate šminku ukoliko četkica nije oprana, nanosite i bakterije na kapak, trepavice ali i u oko. Također, potrebno je povesti računa o higijeni uvijača za trepavice.

Ne dijelite kozmetiku za oči

Pa ni sa najboljom prijateljicom! To je također način prenosa infekcije. Nekada bakterije koje nisu štetne jednoj osobi mogu biti uzrok infekcije kod druge. Rizik je još veći sa testerima u radnjama jer veliki broj ljudi koristi iste testere. Izbjegavajte probavanje testera šminke za oči, ali ako baš morate onda koristite jednokratne aplikatore: štapiće za uši! Uostalom nikada ne biste dijelili četkicu za zube, zašto biste maskaru? Princip je isti, četkica za zube također nosi bakterije kao i četkica za maskaru. Naravno, mama je bila u pravu!

Budite mirni

Ne nanosite šminku za oči u pokretu. Iako nas moderni način života tjera da obavljamo što više radnji u isto vrijeme, izbjegnite šminkanje oka u autu, bilo da vozite ili ste suvozač. Rupa na putu ili naglo kočenje mogu biti uzrok  povrede oka koja često rezultira ogrebotinom na rožnici nakon kontakta sa olovkom ili četkicom maskare. Ove povrede su jako bolne jer je rožnica izrazito osjetljiva. A čak i male povrede mogu dovesti do ozbiljne infekcije.

Naučite čitati deklaraciju

Svaki provjereni produkt mora imati deklaraciju sa istaknutim sastavom inače ga ne koristite. Neke od sastojaka koje trebate izbjegavati su kajal, BHA (butil hidroksianizol), urea, sulfati i ftalati jer su normalni sastojci kozmetike ali mogu izazvati iritacije kože ili ozbiljinije probleme. Ukoliko ste osjetljivi ili alergični na neke sastojke, koristite isključivo hipoalegrijsku kozmetiku.

Gdje stati?

Prema posljednjim studijama, kozmetiku ne biste trebali nanositi dalje od nivoa trepavica, dakle izbjegavati nanošenje olovke za oči na unutrašnju liniju kapka – između trepavica i oka. Razlog su žlijezde koje se nalaze na ovom području i koje se kozmetikom mogu začepiti povećavajući simptome suhoće oka i hronične infekcije žlijezda i kapaka.

Ukoliko se desi da vam se oči zacrvene, peckaju, ili da osjetite bol u oku, to mogu biti prvi simptomi infekcije oka kada se morate javiti oftalmologu i napraviti pregled. Naše stručno osoblje će vas uputiti koju terapiju koristiti da se simptomi što prije povuku te vam savjetovati da kozmetiku koju ste koristili zamijenite novom jer je stara najvjerovatnije zaražena istom bakterijom.

Budite zdrave, lijepe i sigurne!

dr Melisa Ahmedbegović Pjano

Hirurg prednjeg očnog segmenta

Informišite se detaljnije u Klinici Svjetlost Sarajevo putem kontakt telefona broj 033 762 777 ili putem e-maila: info@svjetlost-sarajevo.ba

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button