fbpx
Dijaspora

Džavid Haverić se u Australiji bavi naučnoistraživačkim radom preko dvadeset godina

Razgovarao: Admir Lisica
Džavid Haverić je rođeni Sarajlija. Živi i radi u Australiji preko dvadeset godina. U Australiji je također završio studije novinarstva i menadžmenta, potom magistrirao na Deakin Universitetu i doktorirao na Viktorija Universitetu.

– Fokus na islamskom naslijeđu –

 Tokom svoje karijere ovaj Sarajlija radio je u mnogim medijima, uključujući državni radio program SBS (Special Broadcasting Service) na bosanskom jeziku, a potom je svoje iskustvo stjecao na Viktorija Univerzitetu i Parlamentu religija svijeta. Tenutno radi na Charles Sturt Univerzitetu i u Muzeju Viktoria. Ipak, njegov glavni fokus je istraživanje islamskog naslijeđa.

“Ono što je obilježilo veći dio moje karijere je istraživanje islamske historije Bosne i Hercegovine, Australije i svijeta. U tu svrhu objavio sam devet knjiga, uključujući i enciklopedijski rad na engleskom i bosanskom jeziku, iz oblasti australijske i svjetske historiografije i islamske civilizacije”, ističe na početku razgovora za Anadolu Agency (AA) Džavid Haverić.

Tokom 2004. godine objavio je djelo pod imenom “Islamizacija Bosne”, u kojem govori o dolasku islama na ove prostore. Ipak, u Australiji je mnogo veći odjek imala njegova knjiga “Australija u muslimanskom otkriću”, u kojoj iznosi činjenične podatke o islamu u ovoj zemlji.

“Knjiga ‘Australija u muslimanskom otkriću’ objavljena je 2006. godine. Ovo djelo izazvalo je niz pozitivnih kritika što me veoma raduje. I danas, dvanaest godina nakon objavljivanja, ima naročitu historijsku vrijednost u ovoj zemlji. Njena vrijednost se ogleda u tome što je prva iz te oblasti u Australiji. Njen sadržaj upotpunjavaju orginalne historijske reference koje su korištene. Također tu je i mnogobrojna arheološka, antropološka i etimološka građa”, navodi Haverić.

– Bošnjaci kao motiv –

Osim knjiga koje govore o islamskim počecima u Australiji i Bosni i Hercegovini, Haverić se odlučio i na pisanje jedinstvenog djela koje govori o Bošnjacima u Australiji, pod nazivom “Bosanski muslimani u Australiji: historijski pregled”. Kako kaže, motiva za takav poduhvat niti u jednom trenutku nije nedostajao jer je pri pripremanju ovog opsežnog djela uvijek imao na umu sudbinu bosanskohercegovačkih iseljenika.

“Ljubav prema našem narodu i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini bila je pokretač pisanja jednog ovako opsežnog djela koje je nastalo još davne 1999. godine, ali još uvijek neki sličan rad nije objavljen, pa je značaj knjige i dalje veliki. U djelu govorim o dolasku Bošnjaka nakon završetka Drugog svjetskog rata i pratim njihov put do godine u kojoj je knjiga objavljena. Ovaj značajni rad je baziran na tri stotine intervjua i razgovora, posjeta bošnjačkim zajednicama, islamskim centrima i klubovima, kao i relevantnom historiografskom građom. Vrijedi istaći da je ova knjiga poslužila kao korisna referenca mnogim istraživačima u svrhu izrade njihovih magistarskih ili doktorskih radova. Bio je to, dakle, pionirski rad na velikom australskom kontinentu”, završava na kraju razgovora Haverić.

 Akos.ba

Povezani članci

Back to top button