Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Abdulhak: Ratni zločini u Siriji zaslužuju međunarodni tretman

Abdulhak: Ratni zločini u Siriji zaslužuju međunarodni tretman

Razgovarao: Admir Lisica

Ratni sukobi u Siriji traju već sedam godina, te je u tom vremenskom razdoblju počinjen veliki broj ratnih zločina koji se nažalost nastavljaju i danas. Novi zračni napadi snaga odanih režimu Bashara al-Assada na područje Istočne Ghoute još jednom su potvrdili mišljenja analitičara da se ne nazire skori kraj sukoba u Siriji.

Tarik Abdulhak je Sarajlija sirijskog porijekla, s trenutnom australijskom adresom. Završio je pravni fakultet na University of Technology Sydney kao najbolji student u generaciji. Svoje tužilačko iskustvo stjecao je na raznim slučajevima, od kojih se izdvajaju odgovornost u slučaju Khieua Samphana, predsjednika Kambodže, rad na ratnim zločinima u ratu u Bosni i Hercegovini, ali i u Siriji, učestvovanje u projektu Međunarodne komisije u Bruxellesu. Trenutno obnaša funkciju tužioca u državi Novi Južni Wales u Australiji.

S Abdulhakom smo razgovarali o ratnim zločinima u Siriji i njihovim sličnostima s onim u BiH, o potrebi da se o ratnim zločinima u Siriji raspravlja pred Međunarodnim kaznenim sudom, te o utjecaju Rusije na eventualno procesuiranje zločina.

Više na portalu Al Jazeera Balkans

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top