Zdravlje

Kako očuvati oralno zdravlje treće dobi

U Centru za promociju i unapređenje zdravlja „Generacija“ Stari Grad  je održana radionica oralnog zdravlja za treću starosnu dob, gdje je također upriličeno savjetovanje i predavanje , u saradanji sa dr. Adisom Pašalić.

 S obzirom da je oralno zdravlje važan dio zdravlja cjelog organizma, ne smije se posmatrati odvojeno. Oralno zdravlje se temelji na: oralnoj higijeni, ispravnoj i uravnoteženoj ishrani, kao i redovnim kontrolnim pregledima i potrebnom liječenju.

Značaj ove radionice usmjeren je na činjenicama da sluznica starijih osoba  postaje tanka, manje elastična, slabije prokrvljena, sa promjenom boje, te sklona oštećenjima i gljivičnim infekcijama. U uglovima usana često postoje pukotine, koje se mogu inficirati, kao i što količina pljuvačke se smanjuje i postaje gušća. Preko 50% osoba starijih od 60. godina uzima bar jedan lijek za neku hroničnu bolest.

Također, svim prisutnim na ovoj radionici su upriličeni pokloni (zubne četkice, paste i balzami, prospekti i drugi preparati)  od strane saradnika iz firme „Lacalut.“

Priredila: Almedina Hajrović

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button