Vijesti iz svijeta

Džaferović se u Skoplju sastao sa Pendarovskim: S. Makedonija podržava eurointegracije BiH

- Tokom posjete, Džaferović i delegacija položili su cvijeće na spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici u skopskoj općini Čair

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski sastao se danas u Skoplju sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem koji boravi u radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema saopštenju iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije, sagovornici su ocijenili da dvije zemlje imaju prijateljske bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja.

“Izražavajući spremnost za dalje produbljivanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, predsjednik Pendarovski i član Predsjedništva BiH Džaferović razgovarali su o mogućnosti uspostavljanja direktnog leta između Skoplja i Sarajeva, kao i mogućnosti otvaranja Katedre za izučavanje bosanskog jezika u Sjevernoj Makedoniji” , navodi se u saopćenju.

Napominje se da je Pendarovski ukazao na interes Sjeverne Makedonije za intenziviranje ekonomske saradnje i povećanje trgovinske razmjene sa Bosnom i Hercegovinom, koja, kako je istaknuto na sastanku, zaostaje za dobrim političkim odnosima.

Na sastanku su sagovornici razmijenili mišljenja o evropskim aspiracijama dvije zemlje.

Pendarovski je potvrdio podršku svoje zemlje evropskim aspiracijama Bosne i Hercegovine.

“Također, predsjednik Pendarovski izrazio je spremnost za razmjenu iskustava u vezi s procesom integracije u NATO”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju iz kabineta predsjednika navodi se da su dvojica sagovornika razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u regionu.

Inače, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi u radnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka.

Tokom posjete, Džaferović i delegacija položili su cvijeće na spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici u skopskoj općini Čair.

Džaferović će održati sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, kao i sastanak sa predsjednikom Sobranja Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferijem.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović će se obratiti na svečanoj akademiji u Skoplju, povodom Dana Bošnjaka, sa početkom u 19 sati.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button