Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Dunjaluk je prolazan fokusirajmo se na ahiret

Dunjaluk je prolazan fokusirajmo se na ahiret

“I ne klanjaj se, pored Allaha, drugom bogu! Nema boga osim Njega! Sve će, osim Njega, propasti! On će suditi, i Njemu ćete se povratiti!” (Kur'an, 28:88)

“Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti – pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!” (Kur'an, 55:26-28)

Ovaj svijet je prolazan i naše vrijeme će vjerovatno okončati prije njegovog kraja. To je stvarnost i moramo to prihvatiti kako bi se prestali plašiti nepoznatog. Prihvatanje činjenice da je ovaj svijet prolazan, znači prihvatanje da se on stalno mijenja i da ništa neće trajati zauvijek. Većina ljudi živi u strahu jer se plaše promjena. Ideja da se sve u životu mijenja ih užasava, a kao rezultat toga oni bivaju konstantno anksiozni i razočarani jer promjena garantovano utiče na svakog od nas.

Mi se mijenjamo, naši supužnici se mijenjaju, naša djeca se mijenjaju, naša ekonomsko stanje se mijenja, periodi mira i rata se međusobno izmjenjuju, predsjednici se mijenjaju, tehnologija se mijenja karijere i poslovi se mijenjaju, ništa nije zagarantovano da će stalno ostati u jednom te istom stanju zauvijek.
Promjena ne mora znači ništa loše. Promjena je ono što ti učiniš da bude. U 13. godini poslanstva, Poslanik Muhammed, s.a.v.s., i njegovi ashabi, bili su prisiljeni da odu u egzil i pobjegnu u Medinu ostavivši rodni grad i porodice. To je bila drastična promjena i takva da je mogla biti negativno doživljena. Ipak, Poslanik, s.a.v.s., je prihvatio tu promjenu kao dio božije odredbe za njega, i nastojao pronaći načine da učini pozitivnom tu promjenu. On je tu uvidio priliku da izgradi muslimansko društvo i sa mnogo napora Medina je postala prva islamska država i njegov novi dom koji je to ostao i poslje osvojenja Mekke i ostala najdraže mjesto svim muslimanima u svijetu, čak i danas 1400. godina poslje.

U ovoj priči situacija muslimana se promjenila mnogo puta od toga da su bili potlačena manjina, da su morali izbjeći i emigrirati u novu zemlju, uspostavljanja islamske države, odlaska u rat protiv agresora, mirovnog sporazuma i konačno do pobjede i osvojenja. U tih 10. godina, jedina stvar koja je bila konstantna su promjene. Svaka promjena je prihvaćena kao nešto pozitivno što vodi ka većem dobru. Kao rezultat toga, Poslanik, s.a.v.s., i njegovi ashabi ostvaruju više u te dvije decenije više nego što su učini u cijelom životu.
Desetljeće poslje, još jedna velika ličnost je prihvatila promjene kada je Omer ibn AbdulAziz, guverner Medine, bio smijenje sa pozicije i pomaknut u Damask. Omer, r.a., je bio vrlo tužan zbog toga što mora napustiti voljeni grad i preseliti se na jednu više materijalističku lokaciju, ali je prihvatio Allahovu odredbu za njega i prihvatio je promjenu.

U roku od nekoliko godina nakon što je poslan u Damask – srce hilafeta u to vrijeme, Omer ibn AbdulAziz je sebi pronašao i prihvatio novu promjenu. On je po naređenju svoga rođaka kralja Sulejmana ibn AbdulMalika koji je bio na samrti, proglasio novi hilafet i postao jedan od najvećih svjetskih vladara ikada. Da nije prihvatio promjenu i preselio se u Damask, možda nikada ne bi postao halifa.

Historija je mnogo puta dokazala da svaki put kada neko prihvati promjenu, koju Allah pošalje u njegov život, to dovede do nevjerovatnih stvari koje ta osoba nikada ne bi mogla ni zamisliti. Upravo zbog toga ne bi trebali da se plašimo promjena, jer to je jednostavno nešto što treba prihvatiti kao sastavni dio života kojeg svako doživi.
Za sve nad čime imate kontrolu, pobrinite se da se promjeni u pozitivnom smjeru, a sve što ne možete kontrolirati, prihvatite da Allah zna šta je najbolje za vas i prihvatite tu promjenu u vašem životu kao novu priliku. Prihvatanje koncepta “privremenosti dunjaluka” također vodi ka tome da radimo za viši smisao. Mi ćemo napustiti ovaj svijet jednog dana, pa zašto da nam on bude najveća briga. Ono što treba da nas brine jeste budući svijet. Da, nema ništa loše u tome da uživamo u halal stvarima na ovom svijetu, ali one ne bi smijele da nas odvuku od naše svrhe.

U poređenju sa Džennetom, stvari na dunjaluku su bezvrijedne. Uvijek kada dođemo u sukob između onog što želimo na dunjaluku i božijeg zadovoljstva, izaberimo ovo drugo. Fokusiranje na ahiret nam pomaže da prebrodimo teška vremena. Mi smo svijesni da ništa na ovom svijetu ne traje viječno. Dobra vremena će proći, pa uživaj u njima i budi zahvalan na njima. Loša vremena neće trajati vječno, idi kroz njih i nadaj se nagradi na budućem svijetu za to što si trpio. Fokusiraj se na ahiret i nemoj da dunjalučki problemi postanu predmet tvoga fokusiranja. Uživaj u dobru koje ti Allah daje i ne zaboravi da Mu se zahvališ. Nastavi raditi na ciljevima koji će ovaj svijet učiniti mjestom boljeg života i što će biti ubrojano na vagi tvojih dobrih djela na Sudnjem danu. Shvati loša vremena samo kao još jedan test i priliku da napreduješ. Na kraju krajeva, da nemamo loših vremena, ne bismo znali cijeniti dobra vremena.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top