Vijesti iz zemlje

Dodjela nagrada i tri filma posljednjeg dana AJB DOC-a

Program posljednjeg dana AJB DOC Film Festivala obilježit će tri sjajna dokumentarca, kao i dodjela nagrada; dan ranije objavljeni su pobjednici na Al Jazeera Documentary Industry Days.

Prvi film koji je na programu posljednjeg dana 5. AJB DOC-a je Kuća od trnja danskog reditelja Simona Lerenga Wilmonta koji nas vodi u utočište za djecu privremeno odvojenu od roditelja smješteno u ratom iscrpljenom i osiromašenom kutku istočne Ukrajine.

Kroz priču troje djece, čija će sudbina ovisiti o odluci o povratku porodici ili preseljenju u novi dom, dok im grupa predanih socijalnih radnika pruža trenutke radosti i predaha u djetinjstvu koje su gotovo sasvim izgubili, Simon Lereng Wilmont donosi dirljivu priču o nevidljivim posljedicama koje rat ima na društvo.

 

Film će biti prikazan u 16:30 u Cineplexxu.

Već u 18:00, također u Cineplexxu, možete gledati film Moj drugi dom autorice Emilie Beck koja donosi nesvakidašnju priču o Priyangiki koja je svoje usvajanje uvijek smatrala greškom.

Iako je uvijek čeznula za svojom biološkom porodicom, pronalazak majke nije joj donio duševni mir za kojim je tragala. Ma koliko bolne bile, tajne njene prošlosti i procesa usvajanja postaju jedino što joj daje nadu da će o oblikovanju svog identiteta moći odlučivati sama.

Nakon toga, u 19:30 u Bosanskom kulturnom centru (BKC) bit će upriličena ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje petog AJB DOC Film Festivala.

Festival će zatvoriti film Nepoznato o poznatima: Miroslav Ćiro Blažević Irene Škorić koji će biti prikazan u okviru selekcije AJB Prikazuje, a koji se bavi sportskim fenomenom Ćire Blaževića i nepoznatim detaljima iz njegovog života.

Objavljeni pobjednici Al Jazeera Documentary Industry Days

Pretposljednjeg dana festivala objavljeni su pobjednici prvog izdanja Al Jazeera Documentary Industry Days. Jednu od najvažnijih nagrada dobio je film Cinema Under Siege Srđana Šarenca.

Osim njega, nagrađeni su Olga Lucovnicova za film Last Letters from my Grandma, Atieh Zare za Friday at the Window, Petra Seliškar za Land of Sar, Maja Prettner, Iza Strehar i Boštjan Virc za Woman of God, Emina Kujundžić za Hvar League, Mirza Pašić za Assassination of Hakija Turajlić, Mariam Chachia i Nik Voigt za Abastumani, Zahraa Ghandour za Women of my Life, te Lana Daher za Do You Love Me? odnosno Mariam al-Dhubhani i Mohammed Al-Jaberi za film Let’s Play Soldiers.

Al Jazeera Documentary Industry Days održani su od 10. do 12. septembra, tokom kojih su predstavljena 32 projekta iz Jugoistočne Evrope, Kavkaske regije, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

 AL JAZEERA

Povezani članci

Back to top button