Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Djecu treba učiti ljubaznosti od malih nogu

Djecu treba učiti ljubaznosti od malih nogu

Djecu treba učiti ljubaznosti od malih nogu, jer dijete nikada nije malo za učenje lijepog i ljubaznog ponašanja.

Što ranije roditelji počnu učiti djecu lijepom ponašanju, djeca će to ponašanje lakše i brže usvojiti. Jedan od najlakših načina da ih podučite ljubaznosti jeste da i sami, svojim primjerom, pokažete ljubaznost i kulturno ponašanje u ophođenju s njima.

Svoje dijete možete još od ranog doba podučiti ljubaznom ophođenju ukoliko, dok ste u njegovoj blizini, upotrebljavate riječi poput „molim te“, „hvala“ i „izvinjavam se“. Još od djetetovog izgovaranja prvih vlastiti rečenica možete ga potaknuti na upotrebu čarobnih riječi. Naprimjer, dok ga hranite, umjesto da kažete „Otvori usta“, možete reći „Možeš li molim te otvoriti usta?“, a zatim kad ih otvori zahvalite mu se riječima „Hvala!“. Na taj način kroz male dijaloge, možete doprinijeti djetetovom razumijevanju tih čarobnih riječi.

Dijetetu treba objasniti uzroke i posljedice upotrebe kulturnih riječi u svakodnevnom životu. Naprimjer, majka može reći: „Babo je umoran zato što je tek došao s posla. Zbog toga ću ja postaviti sofru.“ Na taj način majka obavještava dijete o dešavanjima koja ono vidi i posmatra. Iako ponekad mislimo da su djeca mala za takve informacije i da neće moći shvatiti ono što im govorimo, nakon što malo porastu uviđamo da je sve to besprijekornim sistemom zabilježeno u njihove memorije. Upravo zbog toga, trebamo im objašnjavati zbog čega se zahvaljujemo prodavačici, zbog čega u redu dajemo prednost starijem ili zbog čega pomažemo nekome ko je pao.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top