Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > CRSP otvorio Cantar za inovacije i poduzetništvo u Srednjoj elektrotehničkoj školi

U Srednjoj elektrotehničkoj školi u Buča Potoku danas je svečano otvoren moderno opremljeni Centar za inovacije i poduzetništvo u kojem će učenici imati priliku za sticanje  novih znanja i vještina o poduzetništvu, razvoju inovacija i programiranju.

CRSP otvorio Cantar za inovacije i poduzetništvo u Srednjoj elektrotehničkoj školi

Svečanim presijecanjem vrpce početak rada centra ozvaničili su pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, direktor JU Srednje elektrotehničke škole Fahrudin Alihodžić, Esmir Haznadar, direktor Udruženja Centra za razvoj socijalnog poduzetništva i Džemal Hodžić, koordinator projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“.

 Centar za inovacije i poduzetništvo je dio jednog šireg projekta kojeg Općina Novi Grad Sarajevo provodi uz podršku Međunarodne organizacije rada ILO, kroz projekat „Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou“.

„Učenici Srednje elektrotehničke škole osvajaju zlatne medalje na većini međunarodnih takmičenja. Međutim, svjedoci smo da ti projekti, te inovacije ne zažive, već ostaju u školi i to je jedan od razloga zašto smo se odlučili da mladim ljudima koji imaju ideje pružimo znanje i vještine za pokretanje vlastitog biznisa, i da im pomognemo da te svoje ideje pretvore u konkretne biznise i projekte“, kazao je Haznadar.

Centar će pored co-working prostora imati sadržaje za neformalni dio programa u sklopu kojeg će učenici moći u ugodnoj atmosferi i ambijentu djelovati na razvoju inovativnih projektnih ideja. Sve to će povećati njihovu sposobnost za pokretanja vlastitog biznisa, kao i njihovu bolju konkurentnost za zapošljavanje u IT kompanijama, ali i u samostalnom pokretanju biznisa nakon završenog školovanja. Također, planirane su i edukacije za sticanje osnovnih znanja u oblasti informatičke pismenosti nezaposlenih osoba iz teže upošljivih kategorija.

Vrijednost projekta je 360.000 KM. Finansira ga EU, a sredstva su usmjerena prema organizacijama, firmama, a između ostalih i Elektrotehničkoj školi za projekte koji se tiču otvaranja novih radnih mjesta, obuke i poduzetništva.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je Elektrotehnička škola zapažena kao najbolja po inovacijama njenih učenika u BiH, ali i izvan BiH, te da je upravo ova obrazovna ustanova pravo mjesto za djelovanje jednog ovakvog centra.

Direktor škole Alihodžić ističe da je Centar za inovaciju poduzetništva formiran radi nadgradnje znanja učenika iz IT sektora, poduzetništva i programiranja. Dodao je da je cilj da se učenicima koji steknu znanje kroz formalno obrazovanje omogući dalji napredak i stvaranje start up firmi.

Projekat „Nove strategije zapošljavanja na lokalnom nivou“, Općina Novi Grad Sarajevo provodi u saradnji sa partnerima: JU Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, JU Srednjom elektotehničkom školom Sarajevo, kompanijama Mistral Tehnnologies d.o.o. Sarajevo, Cebos d.o.o. Sarajevo, Herbal – Spa d.o.o. Sarajevo, Centrotrans – Eurolines d.d. Sarajevo, te nevladinom organizacijom – Centar za razvoj socijalnog poduzetništva.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com