Brak i porodicaNauka i tehnologijaZa djecu i omladinu

Djeca i tehnologija: koliko bi se vaše dijete trebalo služiti gadgetima?

Tehnologija i njeno korištenje kod djece više nije novost, ali je i dalje predmet rasprave kod mnogih odgajatelja, učitelja, roditelja, sociologa i istraživača – prenosi zena.rtl.hr

Istina je da se tehnologija razvija brzinom munje i da se svakidašnjica modernog čovjeka kao i njegove navike drastično mijenjaju u skladu s onime što nam tržište nudi i što nam servira marketing. U današnje vrijeme više ne možemo živjeti bez mobitela, komjutera, tableta, televizora i ostalih pametnih gadgeta koji čine dio našeg dana, od poslovne sfere, pa sve do slobodnog vremena.

No, kako su se u cijeloj toj priči pronašla djeca i kako korištenje suvremene tehnologije utječe na njihov razvoj?

Kada bismo proveli malo istraživanje o tome koliko ekrana posjedujemo u našem kućanstvu i koliko njih ukupno redovito i svakodnevno koristimo, vjerujemo da bi nas rezultati itekako zapanjili, a dodatno bi nas iznenadila brojka koja prikazuje koliko puta dnevno pogledamo u mobilni telefon i u kojoj mjeri to čine naša djeca.

Pitanje koje se dodatno postavlja je zašto bi djeca uopće koristila tehnologije i ekrane kada imaju toliko igračaka i drugih stvari s kojima im možete zaokupiti pažnju i raditi na njihovom razvoju i inteligenciji? Ipak, ako im zabranite korištenje tehnoloških naprava, može se dogoditi da će ostati zakinuta na način da će se teže uklopiti u društvo vršnjaka koji ih redovito koriste.

Nekoliko je faktora na koje svakako trebate obratiti pozornost kod ove teme:

KOLIKO ČESTO VAŠE DIJETE IMA DODIR S GADGETIMA

Djeci su mobiteli i tableti kao i televizija i internet iznimno privlačni jer u njima oni otkrivaju jednu sasvim novu dimenziju i svijet mašte u koji vole zaploviti zbog crtanih filmova, igrica i zanimljivih video klipova na koje nailaze na Youtube-u. Razmislite ograničavate li dovoljno vrijeme tokom kojeg su aktivni na gadgetima i je li korištenje istih zaista valjan razlog za nagrade i kazne.

POSTAVLJANJE PRAVILA I NADZORA KOD KORIŠTENJA TEHNOLOGIJE

Kod korištenja bilo koje vrste suvremenih tehnologija kod djece, velika pozornost mora biti na pravilima i nadzoru. Najčešću pogrešku roditelji naprave dok je dijete još jako maleno jer im dopuštaju da gledaju crtane filmove i zanimljive video klipove samo kako bi bili mirni i zaokupljeni nečime i kako bi roditelji za to vrijeme mogli obaviti što više zadataka. Na taj ih način privikavaju na tehnologiju od malih nogu što stvara i neku vrstu ovisnosti, zbog čega je kasnije vrlo teško postaviti ograničenja i vremenske granice korištenja.

SIGURNOST I NEPRIMJERENI SADRŽAJI

Svi smo već upoznati s brojnim neprimjerenim sadržajima na televiziji i internetu s kojima dijete bez problema vrlo lako može doći u dodir. Razmislite pridajete li dovoljno pažnje blokiranju neprimjerenih sadržaja za vaše dijete i činite li to uopće. Od ogromne je važnosti razumjeti kako suvremene tehnologije doista funkcioniraju i koje su im zamke, posebno za djecu. Osim vremenskog ograničenja korištenja tehnologija, još je važnije pridati dodatnu pozornost sadržajima koje vaše dijete koristi.

Činjenica je da tehnologija donosi brojne pozitivne strane, ali i one vrlo negativne koje utiču na razvoj djece, na njihove sposobnosti učenja, načine učenja i zabave, način razumijevanja i korištenja komunikacije i izražavanja, kao i na način razmišljanja vašeg djeteta.

Pristup tehnologiji i njenog svakodnevnog korištenja je djeci nemoguće u potpunosti zabraniti jer je ona postala neraskidivi dio moderne svakidašnjice, pa čak bismo mogli reći i potrebe. No, uvođenje roditeljske kontrole, te ponuda alternative koja je dovoljno primamljiva i koja će zamijeniti tehnološke uređaje mogu pomoći u borbi s korištenjem gadgeta. Izbjegavajte kazne, već djeci pristupajte uz brigu i potičite ih da više vremena provode s obitelji i vršnjacima.
akos.ba

Povezani članci

Back to top button