Književni kutak

Dirljivo pismo zahvalnosti pisca Alberta Kamija svom učitelju

Malo je stvari koje nas više dirnu nego primjeri duboke zahvalnosti koju ljudi ponekad iskazuju onima koji su u mladosti imali presudan uticaj na njihov život.

Jedan od najljepših primjera takve zahvalnosti dolazi iz pera francuskog pisca, filozofa i novinara Alberta Kamija (1913-1960). Kada je Kami bio beba, otac mu je poginuo na bojištu u Prvom svjetskom ratu. Njega i njegovog brata podizale su nepismena, gotovo potpuno gluha majka i despotski nastrojena nana, što braći Kami nije obećavalo sjajnu budućnost. Međutim, sudbina se umješala kada je nastavnik Luj Žermejn primjetio da mladi Albert posjeduje poseban potencijal i sebi dao u zadatak da dječaku pomogne da se izgradi i pronađe svoj cilj – što je misija svakog velikog pedagoga. Pod okriljem ovog izvanrednog čovjeka, Kami je prevazišao nezavidne životne okolnosti i počeo da izrasta u budućeg genija kojeg će cjeniti čitav svijet.

Tri decenije kasnije, Kami je postao drugi najmlađi dobitnik Nobelove nagrade, koja mu je dodeljena za “jasnoću i iskrenost sa kojima osvjetljava probleme ljudske savjesti.” Nekoliko dana nakon što je čuo vijest, Albert Kami je novembra 1957. napisao dirljivo pismo svom nastavniku i mentoru:

Dragi gospodine Žermejn,

sačekao sam da se uzbuđenje koje se ovih dana podiglo oko mene slegne, kako bih mogao da vam se obratim iz dubine svog srca. Upravo mi je ukazana čast suviše velika, koju niti sam tražio, niti joj težio. Međutim, čim sam saznao za vijest, prva osoba na koju sam pomislio, nakon svoje majke, bili ste vi. Bez vas, bez vaše srdačne ruke koju ste pružili malom siromašnom dijetetu koje sam bio, bez vašeg podučavanja i vas koji ste mi bili uzor, ništa od ovoga se ne bi desilo.

Ova nagrada ne znači mi previše. Ali mi bar daje priliku da vam kažem koliko ste mi značili i koliko mi još uvek značite, i da vas uvjerim da vaš trud, vaš rad i srce puno ljubavi još žive u jednom od vaših malih učenika, koji, uprkos godinama, nikad nije prestao da bude vaš zahvalan đak. Volim vas svim srcem.

Albert Kami

Priredila: Jovana Papan

Izvor: Brain Pickings

Povezani članci

Back to top button