KulinarstvoU Fokusu

Desert za iftarski meni: Šnenokle

Priprema 30 min

Kuhanje 10 min

Serviranja 4 porcije

Sastojci:

5 jaja

10 kašika šećera

1/2l  mlijeka

kašika gustina ili brašna

1/2 vanilin šećera

malo cimeta

Priprema:

U duboki lonac stavite mlijeko da provri.

Odvojite žumance od bjelanaca. Posebno umutite 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u veoma gust snijeg.

U mlijeko stavljajte po kašiku snijega od bjelanaca, okrenite ih a drugu stranu i vadite poslije nekoliko trenutaka u posebnu činiju.

Tako radite dok ne potrošite svu masu.

Posebno umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera i kašikom gustina, i polako sipajte u proključalo mlijeko dok se sve ne zgusne.

U krem stavite vanilijin šećer. Sa kremom koji ste napravili od žumanaca prelijte šnenokle. U zdjelice stavite nekoliko šnenokli, prelijte kremom i pospite cimetom.

 Savjet:

Za drugačiji ukus šnenokli možete dodati sok cijeđene narandže i rendanu koru narandže.

Akos.ba

Povezani članci