Desert za iftarski meni: Domaći sladoled od vanilije
Priprema 10-15 min
Serviranja 500 ml sladoleda
Sastojci:
1,5dl mlijeko
3 žumanca
100g šećera u prahu
200ml vrhnje za šlag
4-5 kapi arome vanilije
Priprema:
Žumanca, mlijeko i šećer u prahu mutiti na pari dok se smjesa ne zgusne (oko 4-5 minuta). Kremu ohladiti i kada se ohladi ukapati 3-4 kapi arome vanilije i dobro izmiješati. Vrhnje za šlag umutiti u čvrstu kremu. Obje kreme staviti u jednu zdjelu a zatim lagano izmiješati kašikom. Masu istresti u željenu posudu i ostaviti u zamrzivač 2-3 sata.
Savjet: Po želji možete dodati čokoladu u prahu ili izblendano smrznuto voće.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba