Vijesti iz zemlje

Danas se u Prijedoru obilježava Dan bijelih traka: 102 ruže u znak sjećanja na ubijenu djecu

Goran Zorić, aktivista Inicijative “Jer me se tiče“, kaže da se nastavlja borba za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece

Danas se u Prijedoru obilježava Dan bijelih traka, ali sa ograničenim brojem učesnika zbog pandemije virusa COVID 19. I ove godine za jednakost i dostojanstvo žrtava, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Zorić, aktivista Inicijative “Jer me se tiče“, kaže da se nastavlja borba za izgradnju spomenika za 102 ubijene djece.

“Proces je trenutno u fazi i čeka se da nadležna stručna odjeljenja Gradske uprave Prijedor daju svoje mišljenje o predloženih sedam lokacija, u užem gradskom centru. Tokom proteklog perioda su održani sastanci sa gradonačelnikom i predstavnicima skupštinskih odbora i za sada se ne može reći da postoji odbijanje ideje o izgradnji spomenika. To svakako ulijeva optimizam”, kaže Zorić.

Navodi da zbog pandemije virusa korona ne pozivaju ljude da im se pridruže. Po njegovim riječima, položiće se 102 ruže na gradskom trgu.

Dan bijelih traka po prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

Svake godine do sada hiljade ljudi se okupljalo na gradskom trgu i polagalo 102 ruže sa imenima ubijene djece, kako bi ukazali na nepostojenje spomen-obilježja, gdje bi se njihovo stradanje obilježilo na dostojanstven način. Na taj datum je osnovan i bivši logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Organizatori se eksplicitno ograđuju od bilo kakvih aktivnosti na obilježavanju Dana bijelih traka u drugim sredinama, koje se, kako navode, koriste u svrhu promocije političkih ili nacionalističkih poruka i raspirivanja mržnje. Poručuju da je to suštinski protivno vrijednostima koje promoviše Dan bijelih traka, uz poruku – “za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje“.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button