Vijesti iz zemlje

Dan državnosti BiH obilježen i u Nevesinju

Udruženje koje okuplja raseljene Bošnjake „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu“, danas je posjetom spomen obilježju poginulim civilima i vojnicima u proteklom ratu u Kljunima kod Nevesinja obilježilo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

„Na spomen obilježju uklesano je 507 imena ubijenih civila i poginulih boraca A RBiH koji su svojim životima branili tekovine bosansko-hercegovačke samostalnosti i slobode i naša je obaveza u ovom danu prisjetiti svih njih, ali i podsjetiti domaću javnost da se i na prostoru manjeg bh. entiteta obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine“, istakao je predsjednik Udruženja Šerif Bojčić.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine utvrđeno da je 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Shodno tome, 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika.

U Mrkonjić Gradu, na današnji dan prije 74 godine, na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) je potvrđen kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ne slavi.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button