Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Da li biste dopustili da poslodavac u vaš dlan stavi mikročip

Da li biste dopustili da poslodavac u vaš dlan stavi mikročip

Poslodavci u nekim zemljama u dlanove svojih zaposlenih stavljaju mikročipove, izvještava britanski Guardian.

Otočka kompanija BioTeq koja izrađuje čipove i programe za obradu podataka, ovih dana objavila je da je 150 svojih mikročipova ubacila pod kožu isto toliko ljudi.
Mali uređaji koji su prilično slični onima koji se već koriste na životinjama, a sa malim operativnim postupkom stavljaju se u dlan, u predjelu između palca i kažiprsta.
Čipovani mogu onda uz njihovu pomoć otvarati vrata, ulaziti u kancelarije, upaliti auto, a istovremeno mikročip bilježi zdravstvene podatke osobe. Prednosti dodanog mikročipa su proizvođači uglavnom prepoznali u finansijskom i bankarskom sektoru, gdje se zaposleni svakodnevno bave povjerljivim i važnim informacijama, koje moraju biti “pod ključem” i njihov put potpuno transparentan i sledljiv.

BioTeq svoje čipove je već poslao u Španiju, Francusku, Njemačku, Japan i Kinu, a dobar primjer je da su se svi zaposlenici kompanije već umrežili mikročipovima.

Najveća britanska organizacija poslodavaca, koja povezuje 190.000 britanskih kompanija, i glavni britanski sindikat već su izrazili svoj protest i zabrinutost zbog toga što kompanije neke potkožne implantate ugrađuju ljudima na račun sigurnosti i tehnološkog napretka.

Tehnologija mijenja procesa rada, ali kompanije bi trebalo umjesto provođenja dodatne kontrole da se bave uključivanjem zaposlenih u nove radne procese i shvatanja mogućnosti koje tehnologija nudi, kaže predstavnik Konfederacije britanske industrije (CBI) i ističe da zaposleni ne bi morali biti prisiljeni da ugrađuju mikročipove, jer se time ulazi u prostor pojedinca čak i izvan radnog vremena.

Švedska kompanija Biohax ozbiljno razgovara sa nekim kompanijama o svojoj ponudi mikročipova, koji u veličini zrna riže postaju dio čovjeka.

Biohax ozbiljno nagovara neke velike korporacije da čipuju zaposlene i time uštede troškove izrade fizičkih ID kartica. U ovom trenutku oni već rade sa većom američkom kompanijom koja svojim zaposlenim instalira čip ako to žele.

Indikator.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top