Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Za djecu i omladinu > Čuvaj se srdžbe jer ona razara čovjeka iznutra!

Čuvaj se srdžbe jer ona razara čovjeka iznutra!

Ebu Hurejre, r.a., priča da je jedan čovjek rekao Allahovom Poslaniku, s.a.v.s.: „Preporuči mi nešto.“ Allahov Poslanik, s.a.v.s., mu reće: „Nemoj se srditi.“ Pa pošto čovjek ponovi molbu nekoliko puta, Poslanik, s.a.v.s., mu opet reće: „Nemoj se srditi.“ (Buhari)

Značenje hadisa

Srdžba je osobina od koje čovjek ne može da se oslobodi. Stoga se zabrana u ovom hadisu odnosi na sprovođenje te srdžbe, ili ljutnje, odnosno ugrožavanje drugih zbog nje. Mnogo je hadisa koji govore o zabrani srdžbe, u nekima čak stoji da je srdžba šejtanova žeravica. U nekim hadisima stoji naredba da onaj koga spopadne srdžba treba sjesti, leći, uzeti abdest i zatražiti zaštitu kod Allaha od prokletog šejtana.

Uzvišeni Allah je rekao: „I nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje , za one koji, i kada su u obilju i kada su u oskudici udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine.“ (Ali Imran, 133-134.)

U sahih hadisu stoji da je Poslanik rekao: „Nije snažan onaj koji se dobro hrve, već je snažan onaj koji se suzdrži kada ga srdžba spopadne.“ Ovo se odnosi na ljutnju zarad svojih interesa. A što se tiče interesa islama ili pravde, onda je ljutnja i srdžba pohvaljena i ona je od znakova vjerovanja. Aiša je rekla: „Allahov Poslanik se nikada radi sebe nije naljutio, ali kada bi se prekršio neki Allahov propis ili naredba, tada bi se žestoko rasrdio.“

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kome je Allah podario blagost i mogućnost da se kontroliše u ljutnji, podario mu je veliku blagodat.

Izvor: ”Priručnik za osnovno upoznavanje vjere”
Grupa autora
Za Akos.ba priredila: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top