Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Čišćenje prašine: Pet najvećih grešaka koje mnogi rade

Čišćenje prašine: Pet najvećih grešaka koje mnogi rade

Jedan od najomrženijih poslova u domaćinstvu je upravo brisanje prašine, a zbog pet grešaka koje mnogi radimo, prašine je više nego što bi je trebalo biti, prenose Nezavisne.

Ove je pet najvećih grešaka koje rade skoro svi:

1. Korištenje peruške – Ovo pomagalo za čišćenje ustvari radi više štete nego koristi jer prašinu samo rasprši naokolo, s jedne površine na drugu. Ako baš ne možete bez njih, češće ih operite pod vodom ili jednostavno zamijenite novom.

2. Ne čistite grijalice i klima uređaje – Tamo se mogu skrivati velike količine prašine, što znači da ćete vi očistiti kuću, a prašina će opet izletjeti iz ovakvih uređaja i nataložiti se na stvarima. Zato je zgodno povremeno ih očistiti pomoću usisavača.

3. Brisanje prašine “na suho” – Kao i kod peruške, i ovom slučaju prašina će se samo razletjeti i premjestiti na drugu površinu. Zato neka krpica kojom čistite ili peruška budu vlažni dok brišete jer će se tako čestice zadržati na krpi ili peruški.

4. Sprej za poliranje nanosite direktno na namještaj – Ako to radite na taj način, tad samo riskirate da se na namještaju stvore slojevi koji će kasnije samo privlačiti prašinu. Umjesto direktnog nanošenja na namještaj, sprej za poliranje najprije pošpricajte po krpi pa ga njome nanosite.

5. Zaboravljate mijenjati filter na usisavaču – Filteri su dizajnirani upravo zato da hvataju i zadržavaju čestice prašine. Ako ih ne mijenjate prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisavaču već će letjeti prostorom i skupljati se na namještaju, piše Country Living.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com