Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Četnici na djelu, a crkva aminuje: Četničkom vojvodi Lazaru Tešanoviću se postavlja spomenik kod Banje Luke

Četnici na djelu, a crkva aminuje: Četničkom vojvodi Lazaru Tešanoviću se postavlja spomenik kod Banje Luke

 

Za ramazan sam pisao o koncertu i “poklonu evropskih vrijednosti” u režiji deklariranog ustaše Marka Perkovića Thompsona, a danas, uoči obilježavanja genocida u Srebrenici, četnici uz podršku Pravoslavne crkve podižu spomenik pomenutom vojvodi.

Šta i kako rade institucije u Bosni i Hercegovini po pitanju afirmiranja ustaških i četničkih ideja najbolji je pokazatelj omogućavanje podizanja ovog i sličnih spomenika, konstantnog udara na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine od srpskih lidera i političara, a nejasna je i pasivnost bošnjačkog naroda i njihovih predstavnika, naročito ljevice, koja mnogo priča, a malo radi.

Tešanović je bio četnički komadant u Drugom svjetskom ratu odredu “Obilić”, bio je saradnik fašističke tvorevine NDH i radio je na spriječavanju jačanja partizana. Odgovoran je za ubistvo 70 ranjenih partizana.

Spomenik četniku Lazaru Tešanoviću otkrit će Boško Torbica i Drago Mičić, koji su predstavnici Pokreta srpskih četnika Ravne Gore iz Amerike, a ovom činu prisustvovat će i starješina hrama Svetog Save u Milwaukeeju u SAD-u, kao i izaslanik banjolučkog episkopa Jefrema.

Dok jedni uče šta je fašizam i kako se boriti protiv njega, drugi te iste fašističke ideje koriste za indoktrinaciju djece, odgajaju nove četnike, zagovornike velikosrpske ideje i propagande, rade na rušenju Bosne i Hercegovine, Republiku Srpsku predstavljaju kao nezavisnu državu s tendencijama da se pripoji Srbiji.

Hitno je potreba inicijativa za promjenom zakona koji bi ovakve i slične poteze strogo kažnjavao, ali rješenje nije ni u sankcijama i novom zakonu koliko je problem u mentalitetu jednog naroda, odnosno pojedinaca koji dolaze iz reda jednog naroda.

Možda će ovo izgledati kao napad na ustaštvo i četništvo, ali istina je da su Bošnjaci ti koji namjanje ili nikako ne propagiraju fašističke ideje. Jedina sporna stvar bila je imenovanje škole po Mustafi Busuladžiću, o ličnosti o kojoj su se mišljenja podijelila, argumenata ima dosta, a većina ih idu u prilog da je on bio bošnjački intelektualac kojem su pojedine izjave izvučene iz konteksta.

Republika Srpska nastavlja dokazivati kako je ona isključivo entitet jednog naroda – Srba, kako je ona entitet isključivo jedne dominantne religije – pravoslavlja, kako je ona entitet isključivo jedne ideje – velikosrpstvo.

Granice u rušenju BiH se pomjeraju, zločinci i potencijalni zločinci dobijaju vjetar u leđa, a nesrbi u RS-u mogu strahovati za svoju sigurnost i status u njoj.
Za Akos.ba piše: Mirza Pecikoza

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top