Kulinarstvo

Četiri prijedloga za domaći sladoled koji se lahko prave

Topli dani nas odmah asociraju na ljeto i razne užitke. A među njima je prvi – sladoled!

Topli dani nas odmah asociraju na ljeto i razne užitke.

A među njima je prvi – sladoled! Šta mislite da ovu sezonu započnete pravim domaćim sladoledom koji ćete lahko napraviti?

O ukusu da ne pričamo, sve ljepši do ljepšeg, ukusniji do ukusnijeg, piše Blic. Uvjerite se i sami.

Prijedlog br. 1

Potrebno je:
1 l mlijeka, 300 g šećera, 2 jajeta, 3 žumanceta, 1 štapić vanile, ZA SALAMURU: 1 kg mljevenog leda, 300 g soli, malo vode
Priprema:
U posudi prokuhajte mlijeko sa štapićem vanile, a u drugu posudu stavite jaja i žumanca, pa ih umutite mikserom. Preko umućenih jaja lagano sipajte prokuhano mlijeko neprestano muteći. Smjesu procijedite i stavite je na dva-tri sata u frižider. Potom posudu izvadite i stavite je u pripremljenu ledenu salamuru, pa sladoled miješajte oko pola sata. Sipajte ga u posude i stavite u zamrzivač. Pospite bademima, kikirikijem, orasima…

Prijedlog br. 2

MOKA SAMBA
Potrebno je:
1 list želatina, 1/4 šoljice hladne vode, šoljica jake kahve, 50 g otopljene čokolade, 3/4 šoljice prženog šećera, na vrh kašičice soli, kašičica vanilin šećera, 0,5 l slatkog kondenzovanog mlijeka, šoljica i po slatke pavlake, 3/4 šoljice isjeckanog prženog kikirikija
Priprema:
Želatin potopite u hladnu vodu, a onda ga ocijedite i otopite. U rastopljen želatin, uz stalno miješanje, polahko dodajte otopljenu čokoladu, prženi šećer i so. Miješajte dok se šećer sasvim ne otopi, a masu zatim ohladite, dodajte vanilin šećer, kondenzovano mlijeko i tečnu slatku pavlaku. Smjesu izlijte u posudu za zamrzavanje i hladite dok ne postane gusta. Tada umiješajte kikiriki i ostavite da se sasvim zaledi.

Prijedlog br. 3

KREM SLADOLED OD MALINA
Potrebno je:
375 g malina, 3 kašike šećera, 1 kašika limunovog soka, 250 ml svježe pavlake, 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Maline očistite, operite ih i dobro ocijedite. U blenderu sameljite oko dvije trećine malina. Voćnu kašu izmješajte sa šećerom i limunovim sokom i stavite je u frižider. Čvrsto ulupajte pavlaku, dodajte vanilin šećer i pire od malina. Kremom punite četvrtasti sud za sladoled, pa ga ostavite u zamrzivaču oko dva sata. Izvadite sladoled, još jednom dobro promiješajte i ostavite ga da se dalje hladi.

Prijedlog br. 4

MARMELADA SLADOLED

Potrebno je:
200 g domaće marmelade, 150 g vode, 4 kesice šlaga
Priprema:
Marmeladu malo zgnječite viljuškom, prelijte je vodom i promešajte. Umutite šlag i polahko ga umiješajte u marmeladu, pa smjesu razdijelite u posude i stavite ih u zamrzivač. Sladoled ukrasite šlagom, voćem ili čokoladom. Za ovaj sladoled najbolje su marmelade od jagoda, kupina, malina, marelica i ribizli. Maline očistite, operite ih i dobro ocijedite. U blenderu sameljite oko dvije trećine količine. Voćnu kašu izmješajte sa šećerom i limunovim sokom i stavite je u frižider. Čvrsto ulupajte pavlaku, dodajte vanilin šećer i pire od malina. Kremom punite četvrtasti sud za sladoled, pa ga ostavite u zamrzivaču oko dva sata. Izvadite sladoled, još jednom dobro promiješajte i ostavite ga da se dalje hladi.

Akos.ba

Povezani članci