Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Auti parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život

Auti parkirani na suncu već za sat mogu biti opasni po život

Naučnici iz Arizone u eksperimentu su koristili različite aute, a nakon sat vremena u svima je bilo više od 47 Celzija. Za djecu može biti opasno i parkiranje automobila u hladu.

Svake godine zabilježi se nekoliko slučajeva djece ili kućnih ljubimaca koji preminu zbog prevelike vrućine u automobilima, a naučnici iz Arizone su nakon eksperimenata dokazali kako se opasna temperatura u vozilu može postići već nakon sat vremena prženja na suncu, ali i da opasnost predstavlja parkiranje u hladu.

Tjelesna temperatura dvogodišnjaka ostavljenog u automobilu može narasti do 40 Celzija nakon samo sat vremena, a to može dovesti do toplinskog udara, tvrde naučnici s Arizona State Universityja (ASU) koji su proveli ispitivanja na temperaturama između 36 i 41 stepeni kako bi utvrdili koliko se brzo vozila mogu zagrijati.

Za to su koristili šest automobila različitih veličina i boja koje su parkirali i micali sa sunca. Pokazalo se da se manja vozila iznimno brzo zagrijavaju, a nakon sat vremena temperatura iznad 47 stepena zabilježena je u svim automobilima.  U hladu je prosječna temperatura bila oko 40 stepeni, ali je nakon dva sata bila jednako opasna kao na suncu, pokazuje istraživanje koje je objavljeno u časopisu Temperature.  Upravljači automobila na suncu zagriju se na temperaturu od 52 stepena nakon sat vremena, a kontrolne ploče do 69.

Istraživanje je pokazalo da čak “i parkiranje vozila u sjeni može biti smrtonosno za malo dijete”, rekla je Nancy Selover, klimatologinja s ASU-a.  Disanje u automobilu stvara dodatni efekt zbog veće vlažnosti u zraku, zbog čega se teže rashladiti znojenjem, dodala je Selover.  Koautorica istraživanja Jennifer Vanos naglasila je kako ljudi mogu stradati i na temperaturama ispod 40 stepeni, istaknuvši kako neke žrtve toplinskog udara mogu imati trajne posljedice po mozak i druge organe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pročitajte više na: https://m.24sata.hr/

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top